Trucuri pentru un fundal de portret perfect

Portretul este o disciplina foarte in voga din domeniul fotografiei. Dar este departe de a fi facila. Unii pot sa spuna ca este destul de usor – este de ajuns daca vizezi fata si daca declansezi, nu-i asa? Dar un portet cat mai reusit tine si de numerosi factori la care nu te gandesti mereu si poate pe care  nu ii stapanesti asa cum trebuie. Am incercat sa venim in acest articol cu unele sfaturi si trucuri care sa iti permita sa iti imbunatesti pozele de portret si sa te simti mai in largul tau la urmatoarele sedinte foto.

Ai grija la materialul ales. Daca orice tip de aparat foto iti va permite sa faci cele mai frumoase portrete, trebuie sa tii cont de faptul ca unele tipuri de produse sunt mult mai adaptate. Aparatul foto optic are un rol extrem de important pentru cele mai reusite poze cu portrete. Acesta este cel care va capta imaginea si care va veni cu acel « je ne sais quoi » care il va scoate din anonimat. Obiectivele clasice cu focala fixa sunt perfect adaptate pentru portrete. Teleobiectivele te ajuta si ele sa te indepartezi de subiect si sa pui mai bine in valoare un fundal. Este practic si pentru a fi mai spontan si de a uita de subiect. Nu neglija nici lumina.

Ai grija la mediu. Un portret reusit nu inseamna o poza reusita cu o fata sau cu o persoana. Trebuie sa reusesti sa ii integrezi cat mai bine sau nu intr-un anumit mediu, sa exploatezi cadrul si fundalul pentru a pune cat mai bine in valoare subiectul si pentru a transmite un mesaj si o atmosfera.

O idee foarte simpla este sa te gandesti sa indepartezi cat mai tare subiectul de fundalul sau. Vei putea crea si un fundal blurat si sa maresti contrastul intre subiect si fundal. Dar vei putea sa pui in valoare si diferitele elemente intr-o poza in alb si negru.

Dar evita si elementele perturbatare. Ochii celor care privesc portretele trebuie sa mearga direct inspre esential si sa nu se piarda in detalii inutile.

Ai grija la culori si la lumina. Exista numeroase metode pentru a obtine un portet mai original. Buna folosire a culorilor si a luminii fac parte din elementele care te ajuta sa reusesti.

Poti incerca sa plasezi subiectul in axa unei puternice surse de lumina. Dar te poti folosi si de flash atunci cand risti un contre jour pe care nu il doresti si /sau cand unele zone ale subiectului sunt in umbra.

Nu uita ca trebuie sa gasesti culorile care iti flateaza subiectul, adica cele care il pun cel mai bine in valoare. Un mic truc interesant – completeaza culoarea ochilor subiectelor pentru a-i face sa vibreze. Te poti folosi de unele nuante de auriu sau nisipiu pentru ochii caprui sau de unele nuante de verde pentru ochii albastri.

Ai grija si la punctul de vedere. Plonjeul si contra plonjeul sunt cele mai neobisnuite. Contra plonjeul ia subiectul de jos in sus. Un cer albastru sau inchis va permite subiectului sa se detaseze. Plonjeul este invers- subiectul este vazut de sus in jos. Solul va putea fi folosit drept fundal.