Tehnica expunerii lungi – subiecte must have

Dupa ce ajungi sa stapanesti tehnicile deschiderii sau ale vitezei, simti nevoia sa mergi mai departe si sa descoperi noi tehnici. Nu-i asa? Aici multi fotografi aleg sa se initieze in tehnica expunerii lungi.

Fie ca esti debutant, fie esti in curs de perfectionare, iata care sunt cele 10 subiecte care ar trebui sa te intereseze.

Cascadele. Cascadele fac parte din subiectele cele mai fotografiate din lume. Inregistrand miscarile apei este posibil sa obtii niste imagini superbe.

Chiar si cele mai mici cascade vor lua imediat o alta dimensiune.

Montagne russe. Targurile sunt locurile ideale pentru a obtine niste fotografii cu expunere lunga. Aici ai numeroase atractii – montagne russe, lumini colorate, lume, etc. O roata mare de montagne russe, un carusel sau orice alta atractie reprezinta subiecte ideale pentru niste poze superbe.

Repetitia miscarilor va lasa tot timpul necesar pentru a face unele incercari si pentru a gasi timpul de expunere adecvat. Un alt avantaj este ca poti fotografia atat ziua cat si noaptea.

Traficul rutier. Farurile masinilor reprezinta un mare clasic pentru pozele cu expunere lunga. Cu siguranta ca ai apreciat si tu pozele cu liniile rosii si galbene care se « plimba » prin cadru. Fotografiile din mediul urban dau in general cele mai bune poze deoarece iti permit si sa adaugi un décor, deci sa intaresti si mai tare compozitia.

Raurile. Raurile sunt destul de frecvente si poti ajunge destul de usor la ele. Din aceste motive si fotografii debutanti incep de aici pozele cu expunere lunga. Nu aveti nevoie de un torent magnific. Cu siguranta ca langa voi exista un raulet care nu cere decat sa fie fotografiat.

Te poti aseza pe pietricele in mijlocul raului pentru a realiza o compozitie cat mai intersanta. Daca reusesti, iti poti si aseza trepiedul in apa. Spectatorul va fi scufundat in inima scenei si va avea impresia ca este chiar acolo.

Focurile de artificii. Reusita acestor tipuri de fotografii are nevoie de unele pregatiri in prealabil – trebuie sa va intersati cu privire la locul focurilor de artificii, sa reperati cel mai bun loc pentru reperaj.

Malurile marii. Malul marii este cel care invita la meditatie si care reprezinta o sursa de inspiratie minunata pentru foarte multi fotografi. Un peisaj marin va fi foarte bine pus in valoare de o fotografie cu expunere lunga. Observand miscarea de du-te vino a valurilor, peisajul va avea o viziune onirica. Cu cat timpul de expunere va fi mai lung cu atat veti obtine un rezultat mai bun la suprafata marii.

Norii. Norii care se deplaseaza pe cer sunt in mod natural niste subiecte adaptate acestui tip de tehnica. Incearca sa te pozitionezi in sensul de deplasare al norilor pentru a obtine niste poze pline de dinamism.

Fulgerul. Daca iti plac fotografiile spectaculoase, atunci fotografierea furtunilor este pentru tine. Insa fotografierea unui fulger nu este un lucru deloc usor si ai nevoie de un minimum de cunostinte pentru a reusi.

Ati incercat deja acest tip de tehnica? Care sunt subiectele voastre preferate? Spune-ne printr-un comentariu.