Sfaturi pentru o fotografie alb negru reusita

Fotografiile alb-negru sunt din nou la moda! Fotografiile alb-negru reprezinta o noua modalitate de a vedea lumea si obiectele. Fara culoare, o imagine poate capata cu totul alte interpretari. Elemente precum formele, tonurile si texturile sunt puse in evidenta. Unele persoane sunt de parere ca fotografiile alb-negru sunt mohorate fata de explozia de culoare reprezentata de fotografiile color.

Alegerea temei

Exista o serie de factori speciali pe care trebuie sa ii iei in considerare in momentul in care alegi sa faci o fotografie alb-negru. Chiar daca unele teme pot parea la prima vedere extrem de interesante ca material pentru fotografia alb-negru, acestea se pot dovedi a fi in cele din urma plictisitoare. O multime de cupluri aleg ca pozele lor de nunta sa fie alb-negru considerandu-le romantice si atemporale.

Efectele luminii si umbrei

Fotografiile alb-negru se bazeaza pe lumina si umbra. De aceea, acestea trebuie sa fie folosite cat mai eficient.

Formele

Din cauza ca unei fotografii alb-negru ii lipseste culoarea, acestea depind de linii si de forme, altfel nu vor starni interesul. Fotograful trebuie sa incerce sa includa o serie de forme, linii curbe, inclinate sau strambe.

Perspectiva

Perspectiva poate sa creeze unele efecte extrem de interesante, in special in cazul fotografiei alb-negru. Poate invia de exemplu un subiect banal, poate aduce profunzime unor obiecte monotone. O fotografie alb-negru poate chiar spune o poveste daca este folosit un unghi mai neobisnuit.

Fundalul

Fotografii trebuie, in momentul in care aleg sa faca o fotografie alb-negru, sa se asigure ca tema nu se confunda cu peisajul.

Textura

Textura este cea care adauga interes sau claritate unei fotografii alb-negru.

Contrastul

La ce se refera contrastul? La diferenta dintre lumina si intuneric. Mai pot exista contraste de texturi sau de culoare.

Si culorile conteaza

Chiar daca nu se vad, culorile au efecte diferite in cazul fotografiilor alb-negru. De exemplu, rosul si portocaliul, chiar daca iti pot lua ochii in cazul unei fotografii color, in cazul unei fotografii alb-negru acestea vor fi imposibil de diferentiat. Culorile cu tonuri de gri, cu cat vor contrasta mai mult, cu atat vor crea imagini alb-negru mai interesante, mai speciale.

Fotografia alb-negru presupune o anumita versatilitate. Portrete, peisaje, poze de nunta, arhitecturi…toate pot arata foarte bine in alb-negru. In timp ce culoarea descrie realitatea, tonurile alb-negru reprezinta o interpretarea superba a realitatii.