Sfaturi pentru fotografierea siluetelor

Efectul siluetelor este cel care da cel mai adesea mai multa forta imaginilor. Acesta degaja o ambianta particulara. Imaginea este minunata– subiectul este negru pe un fundal deschis dar puternic in acelasi timp deoarece spune o poveste. Cum sa obtii cele mai frumoase poze cu siluete? Citeste sfaturile noastre.

Pune subiectul in contre-jour. Este un lucru de la sine inteles dar nu uita ca principiul siluetei este sa plasezi subiectul in fata unei lumini puternice, adica sa te folosesti de tehnica contre-jour. Trebuie deci sa uiti putin ceea ce ai invatat despre expunere, sau mai degraba sa o folosesti intr-o maniera inteligenta. Trebuie sa incerci sa folosesti o sub-expunere pentru subiectul tau.

Foloseste-te de o lumina orizontala. Cel mai bine ar fi sa fotografiezi siluetele in perioada golden hours. Cu alte cuvinte, trebuie sa fii cat mai creativ. Orice lumina puternica dintr-un mediu mai degraba sumbru este foarte potrivit. Te poti folosi de exemplu de un foc.

Ai grija si la alegerea fundalului. Trebuie sa iti alegi cat mai bine fundalul. Cel mai bine ar fi ca acesta sa fie « uni » – cerul de exemplu deoarece un fundal va mult prea contrastant va poseda unele zone inchise care va putea face imaginea ilizibila.

Ai grija la alegerea subiectului. Deoarece subiectul tau va fi sub-expus trebuie sa ai mare grija la cum il alegi, acesta trebuie sa aiba o anumita forta si silueta sa fie recunoscuta la o prima privire. Subiectul tau trebuie sa aiba deci o forma particulara pentru ca acesta sa fie recunoscut fara ezitari. Mai trebuie sa fie suficient de interesant in doua dimensiuni pentru ca imaginea sa prezinte interes. Daca nu te poti juca cu textura si cu culorile, te poti juca cu formele.

Ai grija si la lizibilitate. Daca vrei sa folosesti mai multe subiecte in pozele tale de siluete trebuie sa ai grija sa le separi cat mai bine pentru ca vor mai fi recunoscute. Daca alegi un subiect uman cel mai bine ar fi sa il pozezi din profil. Vei facilita lecturarea pozei si ii vei mari impactul.

Renunta la blitz. Daca blitzul se va declansa, nu vei avea poze cu siluete, ci din contra. Nu uita deci de acest detaliu important.

Evita luminarea subiectului. Trebuie sa eviti cu orice pret orice sursa de lumina. Acestea pot sa distruga efectele siluetelor tale. Cea mai buna modalitate de a poza siluetele este bineinteles intr-un mediu cat mai intunecos.

Pastreaza putina lumina pentru subiect. Putina lumina pe un mic detaliu va veni cu mai multa forta pentru poza ta. Dar doar o mica parte a subiectului trebuie sa fie luminata si asta foarte slab.

Trebuie sa mai ai grija si la masura si la luminozitate si sa maximizezi profunzimea campului reducand si deschiderea. Trebuie sa verifici insa ca viteza de obturatie sa nu fie prea mica.

Dupa ce ai citit acest articol, ia-ti aparatul foto si du-te pozeaza niste siluete. Ai toate sfaturile la indemana pentru a reusi.