Sfaturi pentru cele mai reusite poze macro

Fotografia macro este cea care se adreseaza pasionatilor. Celor pasionati de poze dar si de lumea celor mici. Insecte, plante, detalii infime care sunt cel mai bine puse in valoare sub un obiectiv foto macro si care dezvaluie un univers uimitor.

Iata cateva sfaturi pentru a explora aceasta lume necunoscuta.

macro

Joaca-te cu profunzimea campului. In fotografia macro, sa te apropii cat mai tare de subiectul tau pentru a-i conferi o marime consecventa este un imperativ. Intr-un univers in care toate lucrurile sunt mici fiecare milimetru conteaza. Pregatirea materialului sau a aparatului dar si profunzimea reprezinta alfa si omega fotografiilor macro.

Ai grija si la lumina. Pentru a obtine niste zone nete si suficient de late trebuie sa inchizi diafragma pentru a mari profunzimea campului. O mica problema- o deschidere mai mica inseamna mai putina lumina care intra in obiectiv. Va trebui deci sa compensezi aceasta lipsa sau pierdere de lumina jucandu-te cu alte reglaje.

Iesi de pe potecile obisnuite si experimenteaza. Foto grafia macro vine cu o viziune mai orginala pentru toate detaliile. Materialele, texturile, culorile, grafismul liniilor drepte si al curbelor vor fi foarte bine puse in valoare.

Subiectul. Orice sau aproape orice poate sa fie pozat aici. Un detaliu de pe un obiect mai mare sau un obiect mai mic, o insecta sau o floare… priveste in jurul tau si incepe cu subiectele imobile. Te vei obisnui incet- incet cu reglajele si vei face cele mai frumoase poze macro.

Ce se poate fotografia in domeniul macro? Toata lumea se va gandi in mod natural la insecte. Albini, furnici, fluturi…toate fac parte din cele mai populare subiecte. Dar exista insa o multime de alte subiecte.

Florile si partile lor interne fac si ele parte din subiectele interesante si fascinante. Poti fotografia pistilul, curburile florii sau un boboc. Nervurile frunzelor copacilor te vor ajuta si sa ele sa obtii niste poze foarte grafice.

Fotografiile macro te ajuta si sa obtii cele mai superbe poze cu picaturi de apa.  Roua diminetii de pe o planta este un subiect perfect.

Nu te mai misca. In domeniul macro nu trebuie sa te misti. Poza va fi distrusa in acest caz. Pentru a evita astfel de probleme, cel mai bine ar fi sa folosesti un trepied. Fa o poza si da zoom la maximum pentru a vedea daca subiectul este net.

Cel mai bine ar fi sa te folosesti de o sursa de lumina mai blanda. Lumina va fi astfel mai difuza si contrastele mult mai dulci sau mai blande. Daca mergi sa  faci poze in padure, cel mai bine ar fi sa duci o oglinda mica cu tine pentru a lumina sa cum vrei diferitele ale pozei si pentru a veni cu un plus de lumina.

Uita de flash. In fotografiile macro, subiectul este atat de aproape incat un flash va veni cu o imagine plina de alb. Va trebui si sa te gandesti la lumina inainte de a declansa si sa verifici ca nu cumva sa creezi unele umbre asupra subiectului tau.