Notiuni de baza – cum sa umpli usor cadrul

Un bun fotograf trebuie sa stapaneasca si unele notiuni sau reguli ale fotografiei. Una dintre ele se refera la cum sa umpli cadrul fotografiilor tale.

Acest principiu pare evident la prima vedere dar vei vedea ca mai ai de invatat atunci cand vine vorba despre a umple mai bine cadrul unei poze. Cadrul unei poze se refera la marginile pozei tale, asa cum va fi vazuta si perceputa prin intermediul aparatului tau de fotografiat si cum va fi inregistrata pe cardul de memorie. Exista insa o diferenta intre ceea ce vezi la o scena sau la un peisaj si ceea ce poti inregistra cu adevarat pe cardul de memorie. Acest lucru rezulta din faptul ca ai o viziune mai larga decat ceea ce iti este propus de catre aparatul foto.

cadru

Este deci destul de important sa alegi ceea ce vrei sa pui in cadru deoarece in functie de el cadrul va conferi mai mult sau mai putin importanta subiectului.

Apropie-te. Este de ajuns daca te apropii cu cativa metri de un peisaj ca sa iti dai seama ca pozele tale pot lua o cu totul alta dimensiune. Se intampla destul de des ca fotografiilor tale sa le lipseasca intensitatea doar pentru ca subiectul principal este mult prea mic, este redus la o mica pata si este deci pierdut in imaginea ta. Umpland cadrul poti concentra atentia specatorilor asupra subiectului tau.

Unii dintre voi ar putea spune ca acest lucru se poate rezolva in post- productie si ca subiectul se poate mereu recadra. Dar asta nu este oare o doavda de esec?

Incearca sa simplifici cadrul. Acest lucru este necesar pentru ca subiectul tau sa fie cat mai vizibil. Trebuie sa limitezi cat mai mult lucrurile care pot distrage atentia simplificand cat mai mult mediul. Cea mai simpla metoda de a scapa de elementele nedorite este taindu-le pur si simplu. Cu alte cuvinte trebuie sa cadrezi pur si simplu pozele pentru ca elementele in plus sa se afle in afara campului. In mod evident acest lucru necesita putine deplasari in jurul subiectului pentru a obtine o vedere adecvata.

Pentru asta te poti juca cu zoom-ul pentru a ajusta lungimea focala a obiectivului si pentru a reduce deci unghiul de vedere.

Te poti juca de asemenea si cu profunzimea campului deoarece vrei sa pui accentul pe un singur subiect.

Aceasta notiune poate sa para excesiv de simpla dar este extrem de importanta deoarece umplerea cadrului in mod eficient cu subiectul iti va permite sa conferi mai multa intensitate si dinamism pozelor pe care le faci. La final trebuie sa dozezi prezenta fiecarui element in poza pentru ca toate elementele sa poate sa sublimeze subiectul si sa nu perturbe privirea.