Notiuni de baza-cum sa te joci cu nuantele, cu culorile

Azi iti propunem sa abordam un subiect la care nu te gandesti prea des. Este vorba despre culorile prezente in poze. O alegere care nu trebuie sa fie lasata la voia intamplarii. Este deci primordial sa le dai mai mult impact pozelor tale.

culori

Pictorii sau designerii se ingrijoreaza mereu cu privire la asamblarea culorilor dar nu toti fotografii fac mereu asta la randul lor. Si totusi, este extrem de important sa cunosti mai multe lucruri cu privire la culori, niste culori care te ajuta sa obtii cele mai bune poze.

Trebuie sa stii mai multe despre armonia culorilor. Pentru inceput, ar trebui sa ne amintim mai multe despre culori, lucruri pe care le-ai invatat si la cursurile de desen.

culori 2

Exista trei culori primare: albastru- rosu-galben. Dar asta nu este totul. Atunci cand amesteci galbenul cu rosul, poti obtine portocaliu, daca amesteci albastru cu rosu vei obtine violet iar daca amesteci albastru cu galben veti obtine verde. Toate aceste culori obtinute amestecand culorile primare se numesc culori secundare.

Pentru a reprezenta toate aceste culori se foloseste ceea ce numim un cerc cromatic. In acest cerc sunt reprezentate cele trei culori primare si intre fiecare dintre ele se afla culoarea secundara care se obtine din amestec.

Apoi mai exista variatiile de culori care se obtin atunci cand se amesteca o culoare primara si una secundara, la final obtinandu-se un cerc cromatic complet.

Dar la ce ne ajuta culorile in fotografie? Nu intra in panica, ajungem si acolo. Creierul nostru iubeste armonia de culori si cel mai adesea, in functie de acest lucru apreciem o poza chiar daca subiectul sau este unul extrem de banal. In final, armonia este cea care ne atrage cel mai mult atentia, o armonie care raspunde si regulilor de compozitie.

Prima este cea care se numeste regula culorilor complementare. O culoare complementare a unei anumite nuante este de fapt cea care se afla diametral opusa fata de aceasta in cercul cromatic. Astfel, culoarea complementara pentru albastru este galbenul iar cea a rosului este verdele si asa mai departe.

Astfel, pentru a compune o natura moarta trebuie sa iti alegi cat mai bine culorile obiectului in functie de culorile complementare si nu de alte lucruri. De exemplu, daca vrei o poza cu un contrast de culori cat mai ridicat, cu un impact forte – secretul este urmatorul- trebuie sa asociezi doua culori complementare.

In schimb, daca te folosesti de doua culori analoage, adica cele care sunt vecine in cercul cromatic, de exemplu galben si portocaliu sau verde si lamaie si galben, poza ta nu avea un impact atat de mare dar va degaja o anumita dulceata sau blandete.

Si daca vrei sa asociezi trei culori si sa obtii un impact puternic in acelasi timp, continua tot cu cercul cromatic, dar de data aceasta cu triunghiul isoscel. Poti folosi un duo sau un trio de culori – galben – albastru – rosu si verde – portocaliu-violet.