Lumina in domeniul fotografiei – trucuri pe care trebuie sa le cunosti

Orice am zice, orice am face, elementul cheie ai fotografiilor tale si care nu are nimic de-a face cu marca aparatului tau de fotografiat sau cu pretul obiectivelor tale… care este extrem de complex si foarte simplu in acelasi timp… este lumina.

Nu uita ca a fotografia inseamna « a picta cu ajutorul luminii » si ca daca ai inteles bine acest lucru, stii deja ca cel mai important este sa inveti sa stapanesti aceasta lumina pentru a obtine cel mai bun rezultat cu putinta.

Iata cateva trucuri care ti-ar putea fi de folos.

Lumina dura. Lumina dura sau lumina hard este cea care este caracterizata prin intermediul umbrelor. Multa umbra si umbre foarte puternice care se pot distinge extrem de usor. Atunci cand lumina este dura este foarte usor sa gasesti sursa si directia aceste lumini. Exemplul cel mai simplu este soarele. Este un punct luminos foarte indepartat de subiectul tau care poate provoca niste umbre puternice.

Lumina moale. Lumina moale sau lumina soft este caracterizata de o sursa foarte apropiata de subiectul tau si care produce foarte putine umbre. Este o alegere ideala pentru produse sau pentru portrete.

Culoarea luminii. Stiai ca si lumina poate sa aiba o culoare a sa? Ei bine, lumina nu este transparenta. Putem vorbi chiar despre o temperatura a culorii care se masoara in Kelvin. Poti astfel incalzi imaginea apropiindu-te de culorile rosu sau portocaliu sau sa o racesti mergand inspre albastru.

Umbra si lumina. Umbra te ajuta sa obtii putin mister pentru pozele tale si te poti juca cu siluetele pentru a prezenta subiectul pozei sub un alt unghi. Poti crea si un contrast umbra – lumina care este mereu un element forte si o tehnica foarte buna.

Difuzarea luminii. Fie ca este naturala sau artificiala – flash, te poti juca cu lumina pentru a o difuza pentru a o imblanzi la maximum. Difuzarea luminii este un plus care iti va imbunatati foarte mult pozele. Te poti folosi de o umbrela, de un perete alb, de un tavan…

Lumina naturala. Lumina naturala este cea care se foloseste cel mao des deci ar fi bine sa inveti sa o stapanesti. Lumina naturala este schimbatoare deci ar trebui sa o urmaresti constant pentru a te adapta. Trebuie si sa observi culoarea luminii naturale pentru a vedea cum evolueaza de-a lungul zilei.

Soarele de dupa-amiaza. Este cel care provoaca o lumina foarte dura deci umbre multe. Exista cateva reguli pentru niste poze cat mai reusite. Poti folosi dupa-amiaza un flash, un reflector sau un difuzor pentru a modifica umbrele sau lumina. Te poti juca si cu mediul. Daca esti pe un pod rezultatul poate fi foarte interesant.

Crepusculul. Soarele la rasarit sau la apus poate da niste poze foarte frumaoase. Portretele sau peisajele « Golden Hours » sunt mereu o valoare sigura. Te poti focaliza asupra cerului pentru a surprinde cele mai frumoase instantanee.

Lumina este deci cel mai important element, dar si cel mai complex care trebuie sa fie invatat in domeniul fotografiei.