Intelege si foloseste spatiul negativ in fotografie

Spatiul negativ, numit uneori si spatiu alb, este un concept care a fost utilizat si este utilizat in domeniul artei, al designului, al arhitecturii sau al scuplturii de foarte mult timp. Este un concept foarte util si pentru domeniul fotografiei si se poate folosi pentru a transforma o fotografie obisnuita intr-una exceptionala.

Din pacate acest lucru este insa inteles de foarte putini oameni. Dar cu putina practica «the negative space » te poate ajuta sa iti privesti pozele dintr-un unghi nou, transformandu-ti compozitiile si producand niste imagini care iti vor taia respiratia.cerul

Ce este spatiul negativ?

Cu alte cuvinte spatiul negativ este spatiul sau zona care inconjoara subiectul principal al pozelor tale – subiectul principal este cunoscut sub numele de spatiu pozitiv. Aceasta definitie este mai degraba una abstracta dar putem da un exemplu- atunci cand alegi sa fotografiezi liniile electrice, acestea sunt spatiul pozitiv, in timp ce cerul este spatiul negativ.

Spatiul negativ este cel care pune accentul si este cel care defineste subiectul principal al unei poze. Atunci cand se foloseste corect, spatiul negativ te poate ajuta sa obtii un echilibru natural impotriva spatiului pozitiv dintr-o poza. Obtinerea acestui echilibru este mai degraba un lucru destul de delicat si mai degraba subiectiv dar este un lucru la care vei putea ajunge cu multa practica si rabdare.

Cum poti folosi spatiul negativ la tine in fotografii. Creierul nostru este plin de idei preconcepute cu privire la felul in care sunt sau seamana obiectele, in functie de marimea lor, forma, culoarea, textura si asa mai departe. Din pacate insa aceste idei preconcepute dauneaza asupra felului in care noi percepem o scena si acest lucru poate sa duca la unele poze care noua ni se par bune dar care sunt percepute altfel de cei din jur.

Cheia pentru a trece peste toate aceste probleme este urmatoarea – trebuie sa incerci sa ignori obiectele din cadru si sa incerci sa te concentrezi asupra golurilor dintre ele. Acest lucru te va face sa ai mai mare grija la compozitie si iti va permite sa vezi lucrurile ca fiind croite cu o mai mare precizie.

Atunci cand vrei sa faci o poza trebuie sa incerci sa iti ajustezi compozitia pentru ca spatiile negative si cele pozitive sa se simta echilibrate. Fii generos cu cantitate de spatiu gol si nu te vei simti astfel obligat sa renunti la ceva interesant.

Poti incerca sa iti treci pozele si in Photoshop si Lightroom si sa experimentezi cu felul in care diverse persoane percep unele lucruri. Este o modalitate excelenta de a invata cum sa lucrezi cu spatiul negativ. Si este incredibil sa vezi cum o mica schimbare in compozitie poate sa faca o mare diferenta atunci cand vine vorba despre eficienta pozei.

Concentreaza-te asupra fiecarui element din poza cu mai multa atentie si vei ajunge sa ai niste poze cu o compozitie extrem de puternica.