Inspiratia in domeniul fotografiei

Iata un subiect complex si destul de controversat. Un subiect complex, deoarece foarte multa lume se intreaba de destul de multe ori – « cum sa fiu mai inspirat/a?» Si bineinteles ca nu exista un raspuns tocmai simplu. Si un subiect controversat deoarece trebuie sa te intrebi cum sa fii inspirat fara sa copiezi pe cineva.

Iata cateva idei sau cateva piste care sunt de ajutor pentru a-ti gasi inspiratia.

Cauta mereu frumosul. Frumosul este absolut esential pentru orice artist. Trebuie deci sa te hranesti in mod constant cu frumos. Trebuie sa devina un lucru vital, obisnuit curent, la fel ca gestul de a bea apa. Si nu uita un lucru – inspiratia inseamna inainte de toate sa absorbi foarte multe lucruri inainte de a le expira intr-o forma creativa. Trebuie sa absorbi deci cat mai multe lucruri cu putinta.

Inspiratia este legata si de energie foarte pozitiva si liberatoare. Energia trebuie sa legata de a vede lumea cu un ochi optimist si de copil. In aceste momente iti doresti cel mai mult sa faci unele poze si vei vedea cum vei obtine cele mai bune rezultate.

Evident, frumosul este si un lucru subiectiv deci tu trebuie sa determini ce este subiectiv pentru tine. De la o lumina frumoasa care scalda muntii, la o furtuna, la un foc de artificii, la panzele lui Picasso…

Fa lucrurile in mod diferit. In cee ce absorbi, in tot ceea ce privesti din jurul tau cauta mai mult decat fotografii sau arte picturale. Inspira-te din pictura, din muzica, din sculptura, dans, teatru… Vei gasi cu siguranta aici ceva ce iti va vorbi.

Trebuie deci sa ramai cat mai deschis. Fiind emotionat de ceva foarte frumos vei reusi sa intri in conexiune cu emotiile tale si iti va permite sa te exprimi mai mult si mai bine.

Poti sa incerci si alte tehnici fotografice. Un lucru extrem de imbucurator, care te poate imbogati si care iti va imbunatati cunostintele dar te va ajuta si sa ai unele idei noi. Poate vei gasi si o practica sau o tehnica pe care o vei adora. Ce poate fi oare mai excitant sau mai motivant decat a incerca unele lucruri noi?

Da-ti timp. Trebuie sa intelegi un lucru important. Nu este de ajuns sa mergi sa vezi un muzeu, sa privesti un rasarit de soare, sa canti sau sa incerci o tehnica noua. Nu vei deveni a doua zi cel mai bun fotograf. Iti vei hrani insa creierul si cu timpul va sorta el cele mai frumoase ipostaze.

Nu pune presiune asupra ta. Cu alte cuvinte, nu te forta, nu sta si astepta iti vina inspiratia. Facand in mod  concret ceva aceasta va veni. Deci inspiratia va veni facand poze. Nu conteaza ca nu sunt bune.  Le vei putea corecta, iti vei putea imbunatati tehnica si vei putea incepe din nou si din nou.

Sa nu iti fie frica de greseli. Doar asa vei invata. Pozele care nu iti plac duc la poze mai bune.

Care iti sunt sursele de inspiratie?