In aceasta vara, fotografiaza miscarea!

Atunci cand alegi sa fotografiezi obiecte sau persoane care sunt in miscare risti sa obtii fie niste poze neclare, fie niste poze clare dar care nu iti plac. Deci cum ar trebui sa fie fotografiata miscarea si actiunea? Raspundem la aceasta intrebare in cele ce urmeaza. Hadeti sa vedem care sunt reglajele necesare si trucurile care iti permit sa redai cel mai bine dinamica subiectului ales de tine.

miscare

Evenimentele sportive sau festive pot sa fie foarte bine sau foarte usor suprinse in imagini daca te joci cu mai multe elemente cheie – viteza de obturatie, profunzimea campului sau unele efecte. Dar este vorba inainte de toate si de a invata sa cadrezi scat mai repede si cat mai bine.

Alege viteza potrivita. 1/1000º s. sau chiar 1/1500º s. este de ajuns atunci cand vine vorba despre majoritatea sporturilor. Aici vorbim fie despre fotbal, fie despre ciclism sau despre Formula 1. Vitezele de obturatie superioare vor permite limitarea profunzimii de camp. Vei reusi astfel si sa detasezi personajele de un fundal neclar.

Pentru subiectele care se afla intr-o miscare mai rapida- dans sau alte sporturi, ai nevoie de mai multe lucruri reunite- acestea depind de reactivitatea ta, de auto-focusul de la aparatul tau foto, dar si de capacitatea ta de a anticipa deplasarile subiectului.

Cadreaza repede si cat mai bine. Vara este anotimpul care ofera o multitudine de ambiante sportive sau festive bogate in imagini. Este ocazia ideala de a obtine si niste poze originale cu subiecte in miscare care evolueaza in niste decoruri maiestuoase.

Iata 6 sfaturi care te ajuta sa reusesti compozitiile tale sportive sau festive:

–         foloseste un teleobiectiv luminos pentru a putea detasa subiectul principal de o multime sau de un fundal incarcat.

–         privilegiaza un unghi cat mai mare – 14 sau 20 mm pentru a situa subiectul sau scena in cadrul unui decor.

–         repereaza pe cat posibil in avans cele mai bune fundaluri si decoruri.

–         lasa « aer » in jurul unui subiect principal.

–         nu ezita si foloseste si modul rafala pentru a selectiona mai apoi cele mai puternice scene.

–         selectioneaza modul auto-focus continuu pentru a surprinde un subiect care se deplaseaza.

Urmareste subiectul. Principiul cel mai important consta in a urmari traiectoria subiectului. Declanseaza aparatul cand este in profil, pentru a mari senzatia de miscare.

Punctul de vedere. Punctul de vedere este si el important in reusita acestui tip de poza. In functie de unghiul ales, in raport cu subiectul, dar si cu decorul ales, vei putea pune in valoare sau chiar sa exagerezi realitatea. Te poti folosi de plonjeu sau chiar contraplonjeu pentru cele mai originale poze.

Fixeaza miscarea. Fixarea unui pas de dans sau a unei actiuni permite distingerea dinamicii sale. Pentru asta trebuie sa iti reglezi aparatul la o viteza cat mai mare de obturatie pe cat posiibl.

Flashul. Tehnica flash, numita si sincronizare iti permite sa obtii unele poze cu efecte de miscare in  timp de subiectul ramane net.