Impartaseste emotia unui peisaj grandios

Nu stii cum sa transmiti emotia pe care o resimti in fata unui peisaj grandios? Fotografiile de peisaj sunt un mare clasic al fotografiei de calatorie si nu genul cel mai simplu de fotografie de stapanit. Iata cateva sfaturi pentru a imbunatati acest tip de fotografie si pentru a crea niste clisee care sa taie tuturor respiratia.

poza

In ultima calatorie ai fost tentat de nuantele verii indiene, ai fost transportat de o panorama minunata de munte, ai ramas cu gura cascata in fata unei cascade sau in fata unui defileu…

Dar dupa ce poza este facuta sau cand este developata emotia nu mai este acolo. Unele reguli ale compozitie insa te ajuta sa redai in poze exact ceea ce vezi. Cadraj, compozitie, moment oportun…Parametrii pentru a obtine cele mai frumoase poze de peisaj sunt destul de numeroase.

Ai grija la cadru. Regula treimii spune ca o poza trebuie sa fie compusa din 3 sferturi – 2/3 cer, 1/3 pamant sau din contra cer 1/3 si 2/3 pamant. Vei veni cu mai mult echilibru si vei reusi sa vii si cu o mai buna expunere.

Punerea in valoare a cerului deaupra unei bucati de pamant sau reflexiile apei vor crea niste efecte de simetrie interesante unde poza este taiata in doua parti egale. Pe de o parte realitatea, pe de alta parte reflexiile. Le poti inversa pe cele doua pentru a veni si cu un efect interesant.

Fotografiaza ceea ce vrei sa arati. Obiectivul traditional pentru a fotografia este unghiul mare. Iti permite sa surprinzi intr-o singura poza o mare parte din ceea ce ai sub ochi. Pentru a izola detaliile, un mic teleobiectiv iti va permite sa recentrezi atentia asupra unui element caracteristic al peisajului. Daca vrei sa arati chiar totul, vei risca sa nu arati nimic pana la urma. Concentreaza-te si asupra a ceea ce vrei sa pui in valoare in peisajul tau. Succesiunea de planuri, impresia de inaltime, curbele blande ale colinelor, detaliile, etc. Detaliile sunt cele care vor veni cu o impresie de imensitate pentru peisajul tau.

Alege cel mai bun moment. Momentul in care alegi sa declansezi este determinant. Seara si dimineata sunt momentele zilei in care lumina este ideala.

Dimineata lumina este mai dulce si contururile sunt mai nete. Vine si cu o atmosfera mai speciala.  Seara lumina este cea care vine cu mai mult relief. Oamenii revin casa si sunt pusi in valoare de umbrele alungite. O ambianta speciala se instaleaza.

Spune o poveste. O poza de peisaj trebuie sa stie cum sa spuna o poveste. Liniile trebuie sa ghideze privirea inspre un orizont cat vezi cu ochii, primul plan este cel care vine cu mai mult relief si imbraca pozele, detaliile sunt cele care locuiesc peisajul. O prezenta umana este cea care va ajuta spectatorul sa se proiecteze in scena.