Golden Hours, un moment magic pentru fotografii

Este important atuncicand faci poze sa iti alegi cat mai bine locul si punctul de vedere, dar este la fel de important sa iti alegi si cel mai potrivit moment. Lumina de la sfarsitul zilei sau golden hours este perfecta. Vei obtine niste poze cu niste culori calde si agreabile. Este un moment ideal pentru poze de piesaj sau pentru portrete.

golden hours

Dar iata concret ce poti castiga daca alegi sa faci poze in acest moment al zilei:

–         lumina este mai blanda si culorile mai calde in tonuri de auriu. Deci vei veni cu mai multa emotie, ambianta dar si interes pentru pozele tale.

–         umbrele sunt mai putin dure si mai lungi. Se detaseaza deci mai mult de subiet.

–         cerul este cel mai adesea colorat, mai ales norii, deci vei obtine cele mai frumoase poze cu peisaje fara sa trebuiasca sa faci unele retusuri.

–         lumina este mai putin intensa. Nu vei risca astfel o supraexpunere. Adica zone foarte deschise din poze.

–         efectele de silueta si tehnica numita contre-jour sunt foarte usor de obtinut.

Fii cat mai pregatit. Tine cont de faptul ca aceste momente golden hours nu tin decat foarte putin timp. Pentru a te putea bucura de o lumina particulara trebuie sa fii pe faza deoarece luminozitatea si culorile se pot schimba intr-un minut.

Golden hours de pot folosi nu numai pentru peisaje. Aceste momente sunt propice nu numai pozelor cu peisaje. Sunt ideale pentru orice poza pe care alegi sa o faci la lumina naturala  – portrete, flori, animale, etc.

Poti folosi foarte bine aceste momente frumoase si pentru face un portet in interior. Frunzele devin si ele pur si simplu sublime datorita acestei lumini.

Trebuie sa nu mai stai pe ganduri si sa incerci sa profiti cat mai mult de aceste momente calduroase atunci cand umbrele soarelui se alungesc si caldura luminii sale creste pentru a crea o magnifica panorama.

Nu uita ca in acest moment soarele nu trebuie sa fie subiectul tau principal, oricat de frumos ar fi. Nu il centra deci niciodata si joaca-te cu umbrele, cu un prim plan si cu tehnica contre-jour.

Siuletele in contre-jour se va detasa in mod clar in poze. Vei veni cu mai mult relief, facand-o sa fie mai interesanta mai ales daca respecti regula treimii. Foloseste flashul pentru a pune in valoare unele elemente in contre –jour.

Aurie, o poza facuta in acest moment este mai mult decat perfecta. Pe de o parte pentru ca lumina este perfecta – este calda, este intensa, este ideala ca sa iti pui cat mai bine in valoare subiectul sau subiectele. Umbrele sunt cele care pot pune in valoare fiecare detaliu, zonele luminoase nu vor fi supraexpuse. Pe de alta parte, deoarece in sens propriu, aceasta lumina de un portocaliu profund vopseste cu cele mai frumoase nuante de auriu tot ceea ce pune in valoare. De inceput cu cerul.

Echilibrul intre umbra si lumina este perfect pentru o expunere cat mai reusita. Este ora iubitorilor de apusuri de soare. Dar nu numai. Sub aceasta lumina tot ceea ce surprinzi in cadru are potential.