Gata cu regulile – exemplul compozitiei

Daca esti interesat sau pasionat de fotografie sau daca esti un specialist, cu siguranta ca ai auzit deja despre regula compozitiei. Stii, acea regula care te-a ajutat sa faci primele poze echilibrate si armonioase de care esti atat de mandru.

Niste reguli extrem de utile atunci cand esti incepator. Dar deoarece vine un moment atunci cand simti ca esti limitat si nu iti poti exprima din plin creativitatea, vine un moment in care nu mai trebuie sau nu mai vrei sa respecti nicio regula. Deci cu sigaranta vrei sa uiti de unele reguli din cand in cand. Iata si ceea ce va propunem in trei exemple concrete.

Centreaza-ti subiectul. Regula treimii este un principiu de compozitie foarte celebru folosit atat de fotografii experimentati cat si de cei incepatori. Cu siguranta ca datorita acestei reguli ai reusit sa faci primele tale poze. Si daca decizi sa iti centrezi subiectul si sa faci niste poze cat mai simetrice, ce ar fi? Poate ti se va parea mai ciudat deoarece ai auzite mereu ca sa pui subiectul in centrul imaginii nu este bine deloc. In parte acest lucru este adevarat. Daca iti centrezi in mod sistematic subiectul fotografiilor acestea nu vor mai avea un dinamism al lor si spectatorul se va plictisi mai repede.

Si totusi numeroase elemente prezinta o simetrie si pot sa stea la baza unor poze foarte bune. Alegerea subiectului este un lucru determinant pentru a reusi acest tip de poze. Privilegiaza deci elementele sau scenele cu o simetrie bine marcata. Aliniaza elementele simetrice cu grija. Ochiul uman va putea distinge si cea mai mica urma de dezechilibru.

Cladirile, monumentele si in general elementele arhitecturale sunt ideale pentru niste compozitii centrate.

Fa niste poze fara cap. Pentru a realiza un portret ti se pare normal sa fotografiezi fata modelului. Lumea considera ca ochii reprezinta cea mai importanta parte a corpului si deci ca trebuie pusi cat mai bine in evidenta. Succesul unui portret se bazeaza foate mult pe expresiile fetei si pe emotia pe care o trasmite modelul. Te-ai imagina insa fotografiind pe cineva fara cap? Trebuie sa cadrezi in asa fel pozele incat capul subiectului sa nu apara in imagine. In plus, este o poza neasteptata. Poti interpela spectatorul si il faci sa isi puna anumite intrebari.

Foloseste spatiul negativ. Subiectul este elementul de baza. Si daca ai incerca sa deturnezi cateva secunde subiectul pentru a acorda mai multa importanta lucrurilor din jur? Vorbim despre spatiul negativ pentru a caracteriza spatiul gol dintr-o poza. Chiar daca poate parea un lucru paradoxal, interesandu-te de aceasta zona a imaginii vei conferi mai multa originalitate pozelor tale. Intr-o poza a unui peisaj, acest spatiu se poate utiliza pentru a conferi impresia de imensitate. Inagineaza-ti de exemplu un vapor inconjurat de o vasta intindere de apa sau un cer imens din care se intrevede putin o mica banda de pamant.

Cu aceste sfaturi poti acum varia compozitiile tale foto si poti de ce nu deveni un fotograf mai bun. Ati incercat pana acum sa incalci toate regulile? Ti-a placut rezultatul?