Fotografiile in alb si negru pentru a te descurca cu lumina dificila

In domeniul fotografiei te poti confrunta uneori cu lumina care este destul de dificila. Din acest caz nu obii rezultatele pe care ti le-ai dori. Motivele pot fi care mai de care mai diverse – un timp mai ploios, innorat sau din contra un soare care face ca umbrele sa fie prea dure sau prea marcate, te poti confrunta cu un contre-jour…..

Ti-ai dori uneori ca sa schimbi toate conditiile batand din palme. Nu poti schmba lumina, dar poti schimba ceea ce faci. Sa vedem cum, schimband pozele in alb si in negru

Inainte de a incepe, trtebuie sa realizezi faptul ca tu pozezi nu un subiect ci lumina care se reflecta deasupra. Cu alte cuvinrte, esti dependent de cantitatea de lumina dar si de calitatea sa. Esti mai dependent de aceasta decat de subiectul insusi. Nu poti forografia fara lumina, fara ea nu poti face miracole. Dar trebuie sa te descurci cel mai adesea cu lumina pe care o ai.

Deci atunci cand ai o lumina mai « proasta » care nu corespunde rezultatului pe care vrei sa il obtii, ce e de facut? Exista doua posibilitati:

–         sa nu faci poze si sa te resemnezi cu gandul ca pur si simplu conditiile nu sunt propice pentru a face poze.

–         sa accepti conditiile si sa faci poze profitand de lumina asa cum este. Incearca sa folosesti orice tip de lumina in avantajul tau. Se spune ca nu exista o lumina proasta ci doar fotografi care o foloses prost sau deloc.

Te poti folosi de o lumina mai proasta sau mai dificila trecand pur si simplu prin tehnica alb si negru. Iata cateva situatii posibile.

Cerul gri. Iata o situatie care pune cele mai multe probleme – zilele in care cerul este noros, acoperit. Esti in vacanta, peisajul este minunat, dar conditiile meteo fara sa fie catastrofice nu sunt deloc favorabile. Ai vrea sa surprinzi un cer albastru dar nu este posibil. Dar in fotografiile in alb si negru culorile fade si terne nu mai sunt o problema. Poti profita de nori pentru a obtine o atmosfera diferita si mai interesanta. Joaca-te cu ce ai in loc sa te bati impotriva conditiior.

Lumina dura din mijlocul zilei. Atunci cand este timp frumos nu este mai usor sa faci poze. Atunci cand soarele este in fata ta este mai complicat sa obtii cel mai bun rezultat. Sa nu mai vorbim despre faptul ca umbrele sunt groase si dure sunt peste tot si nu sunt deloc estetice.

Albul si negru merge foarte bine cu niste poze in cazul unor imagini care prezinta deja niste contraste foarte puternice. Si umbrele dure creeaza un contrast minunat.

Un contre-jour puternic. Este cea mai putin dificila dar cea mai evidenta. Si cum am zis ca albul si negru merg foarte bine cu contrastul, pozele contre-jour au cel mai puternic contrast.