Fotografiile din natura- da, dar ce?

Sa vedem ce idei noi le pot veni celor care se plimba in natura inarmati cu un aparat foto. Regulile de respectat sunt aceleasi ca si la celelalte fotografii in general. Tine cont insa de doua – sa cauti un punct de vedere original si sa iti regasesti sufletul de copil.

Lumina. Mai mult decat tema orasului in general, tema naturii poate declansa imaginatia fotografilor, mai ales daca o lumina de la rasaritul sau de la apusul soarelui este centrul de interes. In natura, fie ca vrei sa imortalizezi peisajul sau ca vrei fotografiezi viata in salbaticie, nu ezita sa te trezesti devreme, chiar foarte devreme pentru a capta lumina. Vei reusi astfel sa sublimezi tot ceea ce iti doresti sa fotografiezi. Vei avea si mai multe sanse sa te bucuri din plin si sa reusesti sa suprinzi fauna interesanta dimineata devreme.

Conditiile meteo. Contrar a ceea ce ai putea crede, zilele cu soarele sus pe cer nu sunt cele mai bune pentru a fotografia in natura. O ceata mai densa sau un peisaj acoperit de zapada pot schimba realmente un punct de vedere obisnuit si sa faca loc unei poze interesante. Deci ia-ti haine groase pe tine, fa-ti curaj, protejeaza-ti aparatul si iesi in natura pentru a face cele mai frumoase poze.

Culorile. Sunt cele care iti vin in ajutor pentru a face niste poze extreme de frumoase. Si asta mai ales in cazul anotimpului toamna, dar si in alte anotimpuri o culoare interesante poate deveni centrul de interes al pozelor tale. Poate fi vorba aici despre un camp inflorit sau despre o asociere interesanta a 2 elemente de acceasi culoare. Sunt de ajuns pentru a servi drept subiect atata timp cat stii cum sa le pui cel mai bine in valoare.

Poti de exemplu sa iti izolezi subiectul pe un fond mai interesant sau sa pui in valoare o plaja de culori – un camp cu rapita, un camp cu floarea soarelui, etc. Nu ezita sa cauti culorile chiar si atunci cand afara ploua. Vei fi uimit cum unele culori ies in evidenta mai mult decat te-ai fi gandit.

Iesi din rutina. Daca pozele pe care le faci in natura se limiteaza la plimbarile mereu in acelasi parc poti incerca sa variezi pozele. Poti face asta astfel:

–         incearca sa schimbi optica daca poti.

–         mergi in acelasi loc in natura in anotimpuri diferite sau in diferite momente ale zilei.

–         incearca sa schimbi si punctul de vedere- poti sa faci poze foarte de jos sau de la inaltime.

–         foloseste-te de asemenea si de tehnicile creative.

Secretul numarul 1 in a face poze in natura il reprezinta rabdarea. Fotografiile in natura nu sunt un lucru usor si trebuie sa te confrunti cu mai multe probleme pana sa reusesti sa faci o poza reusita.

Secretul numarul 2 – sa fii un cat mai bun observator al naturii. Tehnica este si ea foarte importanta, materialul la fel, dar aceste 2 elemente nu fac nimic daca nu cunosti foarte bine si terenul.