Fotografiile de portret- capcanele de evitat

Un subiect prost centrat, contre-jour sau un subiect prea in centru sau crispat… iata care sunt greselile cu care poti  sa te confrunti si la care trebuie sa ai grija atunci cand faci poze de portet.

Ai grija la contre-jour. Lumina joaca un rol primordial in reusita unei fotografii de portret. Daca aceasta este prea importanta in spatele subiectului tau aparatul tau foto nu va reusi sa se descurce asa cum trebuie cu un contast mult prea puternic. Trebuie deci sa incerci sa iti plasezi subiectul in fata soarelui pentru a reusi sa il luminezi asa cum trebuie. Alege de asemenea, locuri unde lumina ambientala nu este prea puternica pentru a putea reduce umbrele atunci cand soarele este prea puternic.

Centrarea subiectului. O greseala destul de frecventa este cea a centrarii subiectului. Nu ezita insa sa te joci cu compozitia plasand mai ales subiectul langa cadru si nu in mijlocul sau. Te poti baza si pe regula treimii care te ajuta sa muncesti foarte bine la cadru. Plasarea subiectului in centru poate sa fie o idee buna mai ales daca alegi sa folosesti si simetria

Ai grija si la momentul ales. Un portret se bazeaza mai ales pe expresiile fetei. Daca subiectul tau este pe cale sa vorbeasca, daca inchide ochii atitudinea ar putea sa dezavantajeze persoana in cauza. Trebuie da astepti cel mai bun moment pentru a face poze atunci cand subiectul este atent si nu inchide ochii.

Nu te folosi de un unghi mult prea mare. Un unghi mai mare are tendinta de a deforma. Formula sa optica nu ii permite sa aiba unele perspective realiste – subiectul poate sa para mult prea mic. Daca faci un portret mai apropiat deformarea poate sa fie amuzanta dar nu va pune persona in cauza foarte bine in valoare.

Ai grija si la distanta pe care o iei. O eroare foarte frecventa este sa alegi si o distanta proasta in raport cu subiectul. Daca este prea indepartat se poate distinge destul de greu persoana. In caz ca folosesti o distanta focala adaptata s-ar putea sa obtii niste poze reusite. In schimb, nu trebuie sa te apropii nici prea tare. Trebuie sa gaseseti o distanta adecvata pentru ca subiectul tau sa se simta in largul sau. Poti face si mai multe incercari, apropiindu-te si indepartandu-te pentru  a gasi cel mai bun compromis intre o buna distanta focala, intre confortul subiectului si o distanta cat mai potrivita.

Un decor prea prezent. Trebuie sa ai grija si la fundal, sa nu fie cosuri de gunoi, sa nu fie prezente niste culori mult prea violente, elemente care supraincarca fundalul, etc.Fii cat mai atent la fiecare detaliu si plaseaza subiectul in mediul sau. Elimina si obiectele care te pot jena sau incomoda.

Lasa flashul. Flashul este un accesoriu util atunci cand este lumina scazuta dar poate sa devina un incovenient atunci cand este mult prea puternic sa daca se declanseaza de fiecare data. Invata si sa fotografiezi fara el, folosindu-te de lumina ambientala si regland in mod corect aparatul. Poti sa maresti de exemplu si sensibilitatea ISO si sa imbunatatesti expunerea deci sa nu te folosesti de flash in unele conditii.