Fotografiile de concert – sfaturi pentru a reusi

Fotografiile de concert sunt o disciplina must have pe care multi fotografi si-ar dori sa o incerce. Si totusi multi sunt franati in elanul lor deoarece aceste fotografii au nevoie de o stapanire tehnica perfecta. Iata cateva trucuri si sfaturi care te vor ajuta sa te familiarizezi cu aceasta tehnica si care te vor ajuta in acelasi timp sa iti depasesti limitele.

Alege o sala mica. Daca esti un incepator in acest tip de poze cel mai bine ar fi sa incepi cu o sala mai mica. Prezenta ta va fi acceptata mult mai usor si vei avea mai multa latitudine pentru a fotografia artistii.

Cu siguranta ca vei gasi un loc unde sa fii acceptat sa faci poze. Nu ezita sa contactezi organizatorii in prealabil.

Mareste sensibilitatea ISO. Concertele se deruleaza cel mai adesea in interior in sali mai intunecate ceea ce implica urmatorul lucru – nu te vei putea bucura prea mult de lumina pentru pozele tale. Blitul este o solutie atunci cand lumina lipseste dar nu se recomanda in acest caz. Vei deranja artistii si vei ajunge si sa denaturezi ambianta luminoasa a spectacolului.

Pentru a compensa lipsa luminii, trebuie deci sa maresti sensibilitatea ISO. Vei dispune astfel de o viteza de obturatie suficienta pentru a fotografia confortabil. Valoarea utilizata depinde de conditiile de luminozitate.

Joaca-te cu lumina. Lumina este cu siguranta cel mai delicat subiect in acest caz. Aceasta poate sa fie uneori cel mai de pret aliat dar uneori se poate transforma si in cel mai mare inamic. Lumina produsa in mod artificial este foarte schimbatoare si din acest motiv trebuie sa fii reactiv. Poti fotografia unele siluete deplasandu-te in asa fel incat subiectul tau sa fie situat pe o axa formata de proiector si de aparatul foto.

Incearca si sa te bucuri si sa profiti cat mai mult de culorile produse de iluminare pentru a reda cat mai bine atmosfera spectacolului. Te poti juca si cu contrastul umbra /lumina pentru a adauga mai multa profunzime pozelor tale.

Urmareste momentul potrivit. O poza de concert reusita depinde si de momentul potrivit. Un muzician foarte concentrat, emotia de pe fata unui cantaret, interactiunea dintre artisti si spectatori… iata ce trebuie sa surprinzi.

Incearca sa iti construiesti imaginile dand dovada mereu de anticipare si de reactivitate.

Fotografiaza multimea. Un concert inseamna si multimea care asista la el. Dupa ce ai fotografiat artistii poti fotografia si publicul. Poti sa alegi sa acoperi un camp mai larg pentru a reda atmosfera de aici, poti izola un singur spectator sau sa observi emotia de pe fata cuiva.

Poti fotografia si in culise. Destul de multe persoane muncesc in spate, in umbra. Punand in lumina munca lor vei putea obtine niste poze inedite.

Reda miscarea. Pentru inceput te poti concentra asupra miscarilor repetitive de brat. Poti alege un chitarist sau un tobosar pentru asta. Ca sa obtii cele mai bune poze te poti juca cu viteza de obturatie. Merita sa incerci, chiar daca nu ai multa experienta.