Fotografii – cum iti poti dezvolta creativitatea?

Fie ca vorbim despre domeniul fotografiei, al picturii sau alte domenii, ceea ce este cel mai important si ceea ce ii face pe oameni sa revina in nou asupra muncii tale este creativitatea. Este mai dificil sa vorbim despre creativititate decat de unele competente tehnice – care sunt niste lucruri concrete, dar sa vedem impreuna care sunt pistele care iti pot dezvolta creativitatea.

Unii vor spune ca si creativitatea este ca si talentul – te nasti sau nu cu el. Nu este insa chiar asa. Nu putem spune totusi ca este un lucru care se invata dar este un lucru care se poate dezvolta. De fapt, fiecare persoana este creativa. Mai mult sau mai putin in functie de domeniul in care activam, de moment sau de cestile de cafea pe care le-am baut.

Deci creativi suntem, mai ramane insa doar sa ne exprimam creativitatea. Iata cum o putem face in domeniul fotografiei.

Gaseste-ti sursa de inspiratie. Atentie insa. Nu vorbim aici de a-i copia pe ceilalti. Este vorba de a invata si de a intelege cum vad cei din jur lumea, pentru a confrunta alte puncte de vedere, de a va pune in locul lor si de a vedea lucrurile prin ochii lor. Aceste lucruri iti vor permite sa schimbi perspectiva si sa observi mai usor lucrurile diferite.

Nu te limita la a privi doar unele fotografii. Gandeste-te sa studiezi si unele picturi care sunt o formidabila sursa de inspiratie mai ales in ceea ce priveste lumina. Intr-o maniera generala, ar trebui sa te intereseze toate artele vizuale.

Schimba-ti punctul de vedere. Daca te interesezi cu privire la operele altor persoane ar trebui adopti si unele puncte de vedere pe care nu le adopti de obicei. Incearca sa te imaginezi in ipostaza unui copil, a unui urias, a unui caine, a unei furnici, a unei pasari… Unele poze sunt extrem de banale deoarece prezinta ceea ce poate vedea intreaga lume. Un alt punct de vedere va conferi mai multa putere pozelor tale si iti ofera niste posibilitati creative infinite.

Gandeste-te sa faci poze mereu. Chiar daca nu ai un aparat foto la indemana, te poti gandi la un subiect, la cum ai incadra fotografia sau la ce detalii ai putea surprine. Iti vei exersa enorm ochiul si te va ajuta sa gandesti intr-o maniera creativa.

Schimba aerul. Cea mai buna modalitate de a fi creativ o reprezinta uneori si simplul fapt de a iesi putin din rutina de zi cu zi. Detaseaza-te de problemele de zi cu zi si elibereaza-ti spiritul. Noi idei vor iesi astfel la suprafata si vei fi si mult mai senin cand le vei pune in aplicare.

Sa nu iti fie frica. Teama de cum vei fi privit de ceilalti in special. Teama si de a fi criticat de asemenea. Creativitatea reprezinta si o noua modalitate de a vedea si de a arata lucrurile. Nu lasa nimic si pe nimeni sa iti infraneze creativitatea.

Incalcarea regulilor fotografiei poate reprezenta o modalitate ideala de a vedea lucrurile alfel si de fi cat mai creativ.