Fotografierea peisajelor urbane

Gandindu-te la niste « peisaje urbane de vara », iti vin in minte  probabil un cer albastru, niste campuri verzi sau niste coline in departare. Dar asta nu este totul. Poti sa fotografiezi si niste peisaje exceptionale in oras unde subiectul este mult mai familiar si mai interesant.Photo-Tut-01_image_02_tcm79-769090

In oras atunci cand vrei sa faci poze te poti concentra asupra unor parti de decor, cautand unele forme, motive si contraste care compun toate un oras.

Ora potrivita. In general, cel mai bine ar fi sa faci pozele la inceputul zilei sau la apusul soarelui atunci cand soarele este jos pe cer. Dar atunci cand vrei sa fotografiezi un peisaj urban te poti bucura de o mai mare flexibilitate – in functie de subiect, poti face poze in orice moment al zilei sau al noptii. Dar dimineata devreme este cel mai bun moment. Cand soarele este jos pe cer are o lumina aurie minunata care vine cu mai multa caldura pentru caramizi sau pentru piatra. Inculderea soarelui de exemplu intre doua cladiri mari poate veni cu un efect extrem de eficace. Dupa ce soarele urca pe cer se creeaza unele umbre si motive foarte interesante.

Diferite puncte de vedere. Fotografia urbana inseamna si crearea de imagini cu un puternic impact vizual. Trebuie sa incerci sa cauti unele contraste. Zone de lumina si de umbra, care pot crea chiar si unee poze abstracte sau cladiri noi si cladiri vechi in acelasi cadru. Poti sa profiti de asemenea si de numeroasele motive create de om, de caramzi, de dale sau de ferstrele si balcoanele din oras.

Fotografiile create prin tehnica contraplonjeului care prezinta niste cladiri mari pot veni cu unele efecte extrem de interesante.

Daca pozele tale sunt « incomodate » de prezenta unor oameni in cadru, poti rezolva usor problema. Poti remedia problema folosind un filtru netru.

Fotografiile monocrome. Peisajele urbane se preteaza cel mai bine la pozele in alb si negru. Suprimarea culorilor accentueaza formele si contrastele. Poti incerca sa accentuezi si o anumita culoare.

Obiectivul si trepiedul. Atunci cand faci poze la tara te folosesti in general de obiective cu unghiuri mari pentru a captura un peisaj in ansamblul sau. Pentru peisajele urbane un teleobiectiv compact iti va permite sa izolezi micile zone din oras are sunt bogate in detalii. Monopiedul reprezinta o buna solutie pentru a stabiliza aparatul tau foto.