Foloseste si exploateaza simetria in pozele tale

Simetria elementelor poate sa ne duca sa obtinem cele mai frumoase creatii fotografice. In domeniul arhitecturii, in cazul peisajului, culoarelor unei cladiri sau in cazul unui portret, folosirea simetriei te ajuta sa obtii o compozitie minutioasa si foarte eficienta. Liniile dirijeaza in acest caz privirea spectatorului inspre un anumit punct.

Atunci cand o scena este prea bogata in detalii, compozitia simetrica te ajuta sa stabilizezi volumele si vine cu mai multa armonie. Astfel spectatorul nu se va pierde si se va putea ghida in lectura imaginii.

A te folosi de simetrie inseamna si sa atragi privirea inspre centru. Este o modalitate de a ghida privirea inspre un element central al imaginii. Nimic nu te obliga sa fii mult prea strict cu simetria. Este posibil sa incalci putin regulile si sa introduci in cadru un element pentru a intari contrastul.simetrie

Unui fotograf nu trebuie sa ii lipseasca deci imaginatia si creativitatea si trebuie sa fie atent la decoruri si la situatii pentru a obtine cele mai frumoase poze bazate pe simetrie. Venim si cu un exemplu pentru a te inspira- pe o banca multicolora cu niste pantofi identici, dar de culori diferite. Efectul este pus in valoare de o compozitie perfect simetrica si de niste culori care se aseamana foarte bine. Compozitia este sublimata si de o centrare perfecta dar si de faptul ca fotograful este perfect vertical fata de subiect.

Simetria verticala este destul de usor de obtinut daca ai o suprafata care reflecta. Apa unui lac, perfect calma este o suprafata ideala pentru a o simetrie perfecta  cu conditia sa te folosesti corect de axele sale. O casa pe marginea lacului, o masina sau o persoana care se plimba, vor veni cu mai multa consistenta pentru poza ta.

Trebuie sa te folosesti de toate tipurile de decor. Iata cheia fotografiilor reusite. Stapanirea diferitelor tipuri de linii iti va permite sa ajungi la o compozitie foarte complexa. Daca vei crea un cadru in cadru vei reusi sa dirijezi foarte bine privirea.

Te poti folosi si de simetria animalelor dar si de portretele umane pentru cele mai frumoase creatii. Trebuie doar ca totul sa fie perfect centrat la acelasi nivel si pozat din fata. Un paun pozat din spate este o sursa grafica evidenta dar un cal vazut din fata sau coarnele unui taur vazute din spate vor veni si ele cu o compozitie foarte frumoasa. Ai grija si la elementele din jur, la detaliile care ar putea perturba compozitia. O imagine dezechilibrata isi pierde cel mai adesea sensul si nu va mai atrage ochiul spectatorului.

simetrie2

Simetria cadrului- trebuie sa fii atent ca liniile din stanga si cele din dreapta sa fie la acelasi nivel, sa nu ai un unghi de inclinare….

In cazul portretului – subiectul trebuie sa fie exact in mijloc si privirea indreptata fix inspre obeictiv. Fii atent la umbre si la lumina.

In cazul simetriei de decor va trebui sa plasezi un element de simetrie pentru ca acesta sa dirijeze privirea inspre un subiect plasat pe un punct forte. Te poti folosi de lumina, panouri, reflexii, etc.