Expunerea lunga in cinci etape

Tehnica expunerii lungi este probabil una din cele mai folosite tehnici in domeniul artei fotografice. Si nu degeaba. Este cea care iti permite sa vii cu o alta viagra super active dimensiune in poze si sa atragi privirea spectatorului. Un subiect sau o scena banala pot lua o cu totul alta fata atunci cand sunt pozate in expunere lunga.

expunere

Iata insa care sunt cele cinci etape indispensabile pentru a face cele mai frumoase poze cu expunere lunga.

Alege subiectul potrivit. Chiar inainte de a regla aparatul tau de fotografiat este necesar sa stabilesti subiectul. Cele mai bune subiecte care se pot preta acestei tehnici sunt apa unei cascade, a unui rau, apa marii, norii de pe cer, un far sau masinile noaptea… de ce sa alegi un subiect cu miscare? Deoarece ii vei inregistra miscarea si vei obtine un rezultat extrem de special, acel « je ne sais quoi » care carecterizeaza pozele cu expunere lunga.

Ai grija la compozitie. Expunerea lunga poate veni cu o latura magica pentru o scena obisnuita. Dar trebuie sa ai mare grija la compozitie. Dupa ce ai identificat subiectul nu instala materialul in primul loc observat. Deplaseaza-te si exploreaza mediul pentru a cauta cel mai bun unghi.

Daca subiectul tau este un peisaj natural sau urban nu uita de principiile care aduc succesul acestui tip de poze- integreaza un prim plan pentru a veni cu mai multa profunzime, folosest-te de linile care dirijeaza privirea si dispune in mod echilibrat diferitele elemente prezente in cadru.

Lungeste timpul de expunere. Aici trebuie sa te joci cu viteza de obturatie. Poti inchide diafragma pentru a lasa mai putina lumina sa treaca. Cum cantitatea de lumina este mai putin importanta aparatul foto va compensa folosind o viteza mai lenta. Te poti folosi de filtrele ND care blocheaza o parte din lumina deci consecinta este ca timpul de expunere va fi mult mai lung.

Stabilizeaza aparatul foto. Din cauza acestui timp de expunere te poti confrunta cu o noua dificultate. Fotografiind cu mana ridicata nu vei inregistra pur si simplu miscarea subiectului ci si miscarile tale. Daca nu iti doresti un efect de miscare trebuie sa iti stabilizezi aparatul foto.

Controleaza expunerea. Daca timpul de expunere este prea scurt imaginea va fi sub-expusa sau efectul nu va fi prea pronuntat. Daca timpul de expunere este mult prea lung imagine va fi ori supra- expusa ori lumina nu va iesi asa cum trebuie. Deci cu aceasta tehnica trebuie sa dispui de si o manuire perfecta a tehnicilor de expunere.

Tehnica de expunere lunga este orice numai stiinta exacta nu. Viteza de deplasare a a subiectului, dar si luminozitatea sa sunt extrem de variabile. Nu te ingrijora daca nu obtii rezultatele pe care le doresti inca de la inceput. Ai nevoie de putina practica si vei reusi sa obtii cele mai frumoase poze cu expunere lunga.