Erori frecvente comise in domeniul fotografiei si cum pot fi acestea evitate

Ti-ai triat pozele pentru a nu le pastra decat pe cele mai bune? Si totusi, atunci cand le compari cu cele ale altor fotografi ti se pare ca ale lor sunt cele mai bune? Poate ca ai facut unele greseli de care nu iti dai seama. Iata cateva erori frecvente care pot fi evitate pentru a obtine cele mai bune poze.

Este destul de greu sa gasesti unele defecte pentru propriile poze. Dar studiindu-le cu un ochi critic pentru a primi si unele pareri constructive, iti dai seama cel mai adesa de greselile pe care le-ai facut. Si in acest fel vei reusi sa progresezi.

Care este subiectul? Numeroase sunt pozele care lasa spectatorii gandindu-se: « Care o fi oare subiectul? Ce vrea sa arate?» In poze, subiectul trebuie sa fie evident, sa sara in ochi. In caz contrar, mesajul nu va fi transmis. Deci atunci cand faci poze trebuie sa te intrebi ce vrei sa arati si daca o privire din exterior va intelege imediat ce vrei sa spui.

De ce aceasta focala? Uneori este destul de dificil de inteles de ce ai folosit un unghi mai mare pentru a poza un detaliu mai indepartat sau un teleobiectiv pentru a arata numai un detaliu. Adaptand focala subiectului vei reusi sa il pui cel mai bine pe acesta in valoare.

De ce apar intrusi in poze? Ai remarcat si tu faptul ca apar unii intrusi in poze? Sau un detaliu perturbant? Atunci cand vrei sa faci poze, fa-ti si timp pentru a verifica daca sunt anumite detalii sau persoane care iti pot strica pozele.

De ce aceste contraste? Un contrast important este interesant de folosit pentru a evita imaginile care sunt mult pre fade. Dar prea mult constrast… omoara contrastul.

Compozitii mult prea centrate. Fie ca vorbim despre poze in natura, fie ca vorbim despre portrete, vedem o multime de poze care ar fi putut sa fie incadrate altfel daca cel care le-a facut s-ar fi deplasat cativa centimetri. Si care ar fi aratat altfel cu siguranta.

O profunzime de camp prost utilizata. Profunzimea de camp este cea care da dureri de cap multor fotografi incepatori. Zona neta nu este aleasa asa cum trebuie si in cel mai rau caz subiectul este miscat, in timp ce fundalul este perfect net.

Foloseste o deschidere mai slaba pentru a mari profunzimea de camp si zona neta.

Te grabesti cand faci poze. Multe poze ne lasa un gust amar deoarece este clar ca fotograful s-a grabit si nu si-a facut timp pentru a cadra, pentru a-si compune imaginea pentru a pregati punctul de vedere sau pentru a se misca in jurul subiectului sau.

Nu uita ca trebuie sa iti studiezi subiectul. 12 secunde sunt de ajuns ca sa il vezi altfel. Deplaseaza-te, cadreaza in peisaj sau in portet pentru a putea vedea diferentele.

Ce alte erori frecvente ai remarcat la pozele pe care le-ai vazut in ultimul timp?