Cum sa te folosesti de tehnica numita contre-jour usor si fara dureri de cap

Iata o tehnica sau situatie recurenta din domeniul fotografiei care daca ajungi sa o stapanesti bine, poate sa devina cel mai bun aliat al tau din domeniul fotografiei. Vei reusi cu ajutorul ei sa faci cele mai frumoase poze.

Ce inseamna aceasta tehnica? Vorbim despre contre-jour atunci cand lumina pozelor tale vine din spate. Cazul pe care il poti intalni cel mai des este urmatorul si este tipic- soarele care bate in spatele subiectului tau. Cel mai bine ar fi insa sa iti plasezi modelul sub soare pentru a avea un triunghi Fotograf – Soare- Model.triunghi

 

 

 

Cum si de ce sa te folosesti de contre-jour. Contrar ideilor preconcepute, aceasta tehnica este foarte apreciata de fotografii avansati si prezinta numeroase avanataje:

–         aceasta permite obtinerea unor imagini foarte contrastante.

–         fotografiile contre-jour mascheaza detaliile si pune foarte bine in valoarea formele.

–         aceasta tehnica permite o apropiere creativa originala.

–         este perfect adaptata apusului de soare si luminii blande.

Aceasta tehnica este ideala si pentru a crea niste portrete uimitoare facand sa apara lumina din parul modelului de exemplu. Lumina « din spate » iti permite si sa creezi o anumita atmosfera si sa pui in valoare o anumita zona sau toata zona din jurul capului modelului tau.

Masura – este aliatul tau de pret. Modul in care aparatul tau foto va calcula lumina este foarte important in fotografiile contre jour. Trebuie sa alegi un model care este adaptat contrastelor.

Atentie la supraexpunere. Pentrua a reusi acest lucru ai nevoie de 2 lucruri:

–         sa folosesti o deschidere mica pentru a limita cantitatea de lumina.

–         trebuie sa te folosesti si de compensarea de expunere care iti va permite sa reduci expunerea globala si sa obtii cele mai bune rezultate.

Joaca-te cu formele si cu culorile. Folosindu-te de aceasta tehnica, pentru a obtine cele mai bune imagini va trebui in mod neaparat sa te joci cu formele. Pentru asta trebuie sa privilegiezi elementele forte ale scenei tale.

–         siluetele rotunde.

–         munti.

–         flori si arbori.

–         elemente urbane- zgarie-nori, etc.

Folosindu-te de o viteza lenta pentru subiectele tale in miscare vei reusi sa obtii niste rezultate excelente combinand aceste lucruri cu tehnica contre-jour. Contrastul luminos si contrastul dintre forme si miscari este perfect si poate fi foarte original.

Flashurile si reflectoarele te pot ajuta. Aceasta tehnica te poate ajuta si sa obtii niste imagini foarte bune in niste decoruri superbe si niste apusuri sau rasarituri de soare minunate dar pentru portrete acest lucru este mai delicat.

Aici intervine flashul care te ajuta sa controlezi manual cantitatea de lumina dar si directia sa dar si reflectorul care se poate folosi foarte usor si iti permite sa reflectezi lumina care vine din spate sau dintr-o parte.

Post-production si contre-jour. Este mereu posibil sa optimizezi o poza in post-production. Poti modifica contrastul, sa balansezi nauntele de alb sau sa te joci cu curba tonalitatilor pentru a-ti corecta sau ajusta imaginea.