Cum sa fotografiezi un apus sau un rasarit de soare

Nimic nu se compara cu o frumoasa culoare portocalie care se revarsa inspre mare care te ajuta sa obtii cel mai frumos cliseu in vacanta ta. Dar din pacate insa nu reusesti sa obtii cele mai frumoase poze cu un rasarit sau un apus de soare oricat de mult ai vrea asta.

Iata cateva sfaturi sau trucuri de pus in aplicare care sunt destul de importante si care trebuie sa fie stiute.

apus

Fii putin mai prevazator atunci cand vine vorba despre acest tip de fotografie. Cel mai bine ar fi ca inainte sa pozezi un rasarit sau un apus de soare, sa cauti cel mai bun colt de unde sa fai asta. Pe langa faptul ca vei putea fotografia din cel mai bun unghi cerul, vei putea beneficia si de un decor interesant pentru a pune cel mai bine in evidenta siluetele. Cel mai bine ar fi sa fii la locul ales cu o jumatate de ora inainte de apusul sau rasaritul de soare.

De asemenea, ar trebui sa ai grija si la conditiile climatice, in functie de care poti sa ai niste nori de altitudine, bruma sau chiar nori de furtuna, aurora sau crepuscul. Toate aceste lucruri vor da niste aspecte extrem de diferite.

Trebuie sa dispui si de un echipament cat mai adecvat. Trepiedul este un accesoriu mai mult decat necesar pentru a face astfel de poze. Expunerile sunt desul de lungi, trebuie sa tii mai mult timp aparatul in mana si numai in acest fel vei reusi sa tii aparatul imobil. Vei putea folosi si aproape toate tipurile de obiective, vei reusi astfel sa variezi si cadrajul.

In ceea ce priveste filtrele de culori, un degrade de portocaliu de exemplu, tu decizi daca il folosesti sau nu, dar in general, rezultatul este destul de artificial si cel mai adesea inutil. Vei vedea ca o poza poate sa aiba cele mai frumoase nuante de portocaliu si singura.

Compozitia. Este important sa incluzi in pozele tale si alte elemente in afara de soare. Astfel vei veni cu mai mult relief pentru un apus sau un rasarit de soare- un arbore, niste copaci mai inalti, o cladire, o persoana, etc.

Regula treimii este si ea una importanta in acest caz. La fel ca si in cazul unei poze cu peisaj. Trebuie deci sa asezi soarele pe un punct forte sau o linie de forta si sa plasezi al doilea element al pozei pe o a doua linie de forta. Daca fotografiezi soarele care apune in apropiere de o apa nu uita sa tii cont de reflexia soarelui la tine in cadru. Nu incerca sa o tai ci joaca-te cu ea pentru o compozitie cat mai corecta.

Masura luminii este si ea primordiala deoarece uneori contrastele sunt destul de puternice. Un alt sfat- incearca sa reglezi manual balanta albului.

Fa poze mereu si mereu. Asta deoarece lumina se schimba in continuu la un rasarit sau la un apus de soare deci ar fi pacat sa ratezi un episod care merita sa fie pozat.