Cum sa fotografiezi marea si oceanul in mai multe sfaturi

Vacantele de vara sunt deja aici. Vei pleca poate la mare si vrei sa vii cu cele mai frumoase poze de aici. Plaja, marea si nisipul reprezinta niste subiecte magnifice de fotografiat cu conditia sa fie respectate niste reguli si tehnici.

Trebuie sa ai un prim plan si un fundal. Iata care este secretul multor poze reusite cu peisaje care se potriveste si in cazul celor cu mare si cu ocean.

Adauga viata in pozele tale.

Cel mai adesea este destul de greu sa iti dai seama de proportiile sau de marimea unei fotografii cu un peisaj marin. Adauga insa in aceasta poza o « tusa » de viata si vei vedea cum va deveni obiectul principal al pozei tale – poti apela de exemplu la un vapor. Aceasta va veni si cu un sens pentru poza ta.

Poti incerca si sa fotografiezi sub apa si sa obtii cele mai frumoase poze cu viata marina. Ai mare grija insa sa iti protejezi cat mai bine aparatul foto.

mare

Lucreaza cu albul si cu negrul pentru si cu niste contraste mai puternice. Albul si negrul sunt foarte potrivite pentru un peisaj marin. Mai ales daca vorbim despre un timp mai noros sau mai ploios. Trebuie sa incerci sa suprinzi intreaga dinamica a scenei.

Lucreaza cu expunerea mai lunga. Trebuie sa dispui de un trepied solid, de o buna tehnica pentru a-l stabiliza si de un filtru. La o expunere ma lunga apa se va transforma in spuma si norii devin mai suavi.

Lucreaza si cu un timp de expunere mai scurt. Astfel vei reusi sa captezi miscarea. Este efectul pe care il cautam atunci cand vrem sa pozam norii la apogeu. Sensibilitatea ISO poate sa fie la 1/1000 sau mai mult.

Pozeaza valurile la apogeu. Poti opta pentru modul rafala pentru a obtine niste poze cu ritm.

Concentreaza-te asupra detaliilor. Cu o compozitie frumoasa si cat mai bine gandita pe diagonala poti sa obtii niste poze extrem de frumoase concentrandu-te asupra detaliilor.

Pe timp de mare calma, linistitita incearca sa suprinzi si unele reflexii. Vei obtine niste efecte superbe seara cand soarele apune in contrast cu nisipul ud.

Foloseste-te si de personaje si de actiune. Poti adauga unele personaje in poza chiar daca nu reprezinta subiectul principal al pozei tale. Vei veni cu mai multa viata pentru pozele tale.

Foloseste-te de contraplonjeu. Punctele de vedere pot sa faca diferenta in pozele tale. Pune aparatul foto pe nisip si cauta cele mai frumoase cadre.

Ia inaltime. Si pozele facute de la inaltime te ajuta sa obtii niste puncte de vedere originale si insolite sau niste poze extrem de interesante.

Joaca-te cu tehnica numita contre-jour. Este ideala pentru a putea detasa o silueta. Vei veni cu o nota de dramatism si de mister pentru pozele tale.

Sunset forever. Vara zilele sunt cele mai lungi. Trebuie deci sa profiti pentru a te juca cu lumina. Te poti plimba inainte de a merge la culcare si poti fotografia apusul de soare.