Cum sa fii creativ atunci cand nu ai lumina

Lumina este materia prima in domeniul fotografiei. Dar cum sa faci niste poze atunci cand nu prea ai o buna lumina? Iti vom demonstra in acest articol ca se poate sa obtii niste poze foarte reusite si sa intorci aceasta problema in favoarea ta.

Lipsa luminii poate sa fie o problema destul de mare. In acest sens aceasta te poate limita si sa iti impuna anumite practici. Dar trebuie sa privesti problema si dintr-un alt sens- lipsa luminii iti va permite sa obtii niste poze pe care o lumina clasica nu iti va permite. Plecand de la acest principiu, iti poti pune creativitatea la lucru pentru a obtine niste poze complet inedite si pentru a profita de o problema pentru a-ti pune la lucru creativitatea.

Gandeste-te la expunere. Primul lucru care iti vine in minte atunci cand nu ai lumina este sa compensezi acest lucru prin parametrii de expunere. Poti sa incerci o expunere lunga. Este o practica dificila intr-un mediu luminos.

Te poti juca cu o lumina foarte putina. Negrul complet in poze este destul de rar, exista mereu o mica sursa de lumina care apare. Dar lipsa luminii te poate ajuta sa obtii niste poze minimaliste. Exista mereu un detaliu interesant intr-o incapere care merita sa fie pusa in valoare. Deci si cea mai mica sursa de lumina te poate ajuta sa obtii niste poze interesante. Te poti folosi de lumina de la ecranul telefonului, butonul de la o cafetiera, lumina de la luna sau de la iluminatul public oarecare.

Profita de noapte. Cautand unele surse de lumina vei reusi sa gasesti unele locuri si sa le privesti sub un alt unghi. Unele locuri iau o alta amploare o data ce soarele a apus. Marile orase de exemplu iau o alta dimensiune atunci cand soarele merge la culcare.

Lumina scazuta impune cel mai adesea utilizarea unui trepied. In aceasta situatie pentru a fi cat mai eficient trebuie sa te gandesti cat mai mult inainte de a face pozele. Trebuie sa reglezi trepiedul, sa gasesti un cadru cat mai frumos deci ai nevoie si de o expunere mai lunga.

Trebuie sa iti faci timp si sa vizualizezi mental pozele pe care vrei sa le faci. Este mult mai usor sa faci cinci poze si apoi sa le triezi. Este si cea mai bun modalitate de a progresa.

Daca nu ai trepied nu este grav. Te poti folosi de orice suport pentru a stabiliza aparatul tau.

Lipsa luminii, chiar daca poate sa fie o problema jenanta, in unele cazuri de multe ori se poate folosi drept un instrument creativ. In acest caz te poti folosi si de light painting, de open flash, de exploatarea zgomotului, de camera tossing… posibilitatile sunt nenunarate atunci cand ai lumina scazuta.

Trebuie sa te indepartezi de potecile pe care a fost toata lumea, de cele batatorite si sa faci cele mai bune poze.