Cum sa faci niste macrofotografii reusite

Macrofotografiile reprezinta o disciplina a fotografiei pe care multi fotografi o apreciaza foarte mult. Dar nu este o disciplina foarte usoara. Cu cateva sfaturi si trucuri de retinut insa poti sa reusesti sa obtii niste macrofotografii foarte reusite, niste rezultate excelente cu alte cuvinte.

Alege momentul potrivit pentru a face macrofotografii. Cel mai bun moment pentru a fotografia insectele de exemplu sau natura in general este dimineata. Sau sfarsitul zilei. De altfel, temperatura este in aceste momente ale zilei mai scazuta si insectele sunt mai pasive cu cat temperatura este mai joasa si viceversa. In plus, lumina este mult mai potrivita pentru poze deoarece stii foarte bine ca lumina in plina zi este mult prea dura si nu foarte estetica.

Fa-te cat mai mic. Una din principalele reguli din domeniul macrofotografiei, la fel ca si in alte discipline ale portretului este urmatoarea – sa te asezi mereu la inaltimea subiectului tau. Deci cel mai usor ar fi sa te alungesti in iarba. Ideea nu este sa  fii o fiinta umana giganta care admira o floare frumoasa ci sa fii o insecta cat mai draguta care se misca pe o frunza.

Stapaneste cat mai bine fundalul. Cea de-a doua mare regula este sa stapanesti fundalul. Trebuie sa stii ca ochiul uman este atras in general de catre cele mai luminoase parti ale unei imagini. Trebuie deci sa fii cat mai atent la fundal deoarece un element se poate detasa si sa distraga atentia care ar trebui sa fie a subiectului principal. Pentru asta se recomanda sa lucrezi cu o profunzime de camp cat mai redusa care va detasa subiectul principal de fondurile uni.

macro

Elimina miscarea aparatului foto. Este important sa fii atent la cea mai mica miscare pentru a garanta un cadraj cat mai bun. Este deci necesar sa stabilizezi la maximum aparatul tau foto. Pentru asta ai la indemana doua solutii:

–         utilizarea unui trepied care garanteaza stabilitate si precizie.

–         supletea unei fotografii cu mana ridicata. In acest caz va trebui sa gasesti o pozitie extrem de confortabila si stabila pentru a evita orice tip de miscare.

Elimina miscarea subiectului. Macrofotografiile sunt cel mai adesea realizate afara si deci o miscare a vantului iti poate strica poza. Este necesar din acest motiv sa stablizezi subiectul. Pentru asta poti sa apelezi la urmatoarele:

–         pe cat posibil sa folosesti un suport.

–         sa te asezi in asa fel incat sa fii cat mai bine protejat de vant.

–         sa te folosesti de un ecran sau de un difuzor pentru a te proteja de vant.

Stapaneste cat mai bine si lumina. Daca nu poti sa alegi momentul zilei in care sa faci poze, poti apela la un difuzor sau la un reflector. Te poti folosi si de un flash cobra care te poate ajuta sa compensezi sau sa te bucuri de lumina care lipseste.

Fii cat mai riguros. Dupa ce ai facut poza, trebuie sa verifici imaginea cu un zoom la maximum pentru a fi sigura ca subiectul este cat mai net.

Microcosmosul este fabulos. Trebuie sa il descoperi cat mai repede.