Cum sa faci fotografii pe timp de noapte

Cand te gandesti la fotografiat ca si activitate, te gandesti ca aceasta este practicata, de obicei, pe timp de zi. In momentul in care afara se intuneca, punem blitzul in functiune si facem unele poze care nu vor fi chiar atat de reusite. Dar asta nu inseamna ca faci fotografii pe timp de noapte. Ia gandeste-te: cum ar fi sa fotografiezi noaptea fara sa te mai folosesti de clasicul blitz?

De ce ai nevoie?

Vestea buna este ca majoritatea camerelor moderne sunt capabile sa faca fotografii pe timp de noapte. Principala caracteristica de care au acestea nevoie este timpul mare de expunere. Expunerea manuala este ideala. Daca nu detii aceasta particularitate, asta nu inseamna ca nu poti face fotografii pe timp de noapte. Mai exista o optiune la care poti apela si anume, optiunea night scene.

Vei mai avea nevoie de un trepied tinand cont de faptul ca ai nevoie de stabilitate in timpul expunerii. Odata ce te-ai echipat cu cele doua componente esentiale, poti incepe sa faci fotografiile propriu-zise. Dupa fixarea camerei pe trepied, intra in modul manual, seteaza deschiderea diafragmei la un nivel mediu (f/8 de exemplu) si ca timp de expunere alege 4 secunde.

noapteEste momentul sa te joci putin cu setarile. Ai putea alege un timp de expunere mult mai lung sau o deschidere mai mare. Luminile vor deveni astfel mult mai stralucitoare prin deschiderea mai mare a diafragmei.

Trebuie avuta in vedere si optiunea digital noise sau cu alte cuvinte punctuatia pe imagine ceea ce inseamna ca este un nivel ISO mai ridicat. Ar fi indicat sa folosesti un nivel cat mai mic in ceea ce priveste ISO.

In afara de un trepied cat de cat robust mai ai nevoie de: o camera DSLR, de un declansator de la distanta, de niste lentile rapide pentru setarile cu unghi larg si de lens hood destinate reducerii palpairilor conferite de sursele externe de lumina.

Este esential ca fotograful sa-si cunoasca echipamentul detinut. Trebuie sa te asiguri ca esti capabil sa manuiesti o camera DSLR, in conditii deloc prielnice fotografiatului, de luminozitate scazuta.

Un avantaj al fotografierii nocturne este dat de timpul de expunere prelungit care ofera posibilitatea de a inregistra unele efecte foarte plastice in cadru. Trebuie sa urmaresti cu maxima atentie miscarea elementelor din cadru: masini, pietoni, autobuze. Reflexiile pot crea unele efecte extraordinare in fotografia pe timp de noapte.  Incearca sa faci o poza seara, dupa ce a plouat, cand asflatul este inca umed.

De asemenea, trebuie sa cunosti dinainte locatia ce urmeaza a fi fotografiata. Este bine sa ai la indemana o lanterna cu ajutorul careia sa poti vizualiza mai bine setarile si butoanele aparatului de fotografiat. Daca este posibil acest lucru, fotografiati in formatul RAW, pentru a putea corecta ulterior culorile sau balansul. Si nu in ultimul rand, atentie la detalii care, pe timp de noapte, pot deveni absolut spectaculoase!