Cum poti fotografia florile si insectele- cateva sfaturi

Orhidei, maci, myosotis, albine sau buburuze… Vara este aici si natura este plina de viata. Este si momentul ideal de a face cele mai frumoase poze cu flori si insecte. Iata cateva sfaturi pentru a captura frumusetea naturii si fauna si flora din jur.

insecte

Exista un moment privilegiat pentru a poza florile? Dimineata si seara sunt cele mai potrivite momente pentru a evita lumina mult prea puternica. Zilele insorite sunt momentele de privilegiat pentru a iesi cu aparatul foto. Imaginile tale vor avea astfel mai mult relief si mai multe culori. Daca este mai innorat, rezultatul va fi mai pastelat si mai bland.

Ce mod trebuie sa utilizezi pentru aparatul tau foto compact? Fotografiile macro sunt cele mai potrivite. Mai poti folosi si pentru relfex un obiectiv cu o focala fixa intre 40 mm si 60 mm. Obiectivele macro au niste deschideri de diafragma foarte luminoase si vei reusi astfel sa pui in evidenta un detaliu din pozele tale.

Care sunt reglajele de privilegiat? Pentru a obtine cele mai frumoase poze macro trebuie sa lucrezi cu cea mai mare deschidere pe care ti-o ofera aparatul tau foto. De exemplu – f. 2.8. Vei reusi sa definesti cu precizie locul care va fi clar, net, dar vei reusi sa redai neclar ceea ce este in spatele sau in fata subiectului. In ceea ce priveste viteza de obturatie daca subiectul este imobil  cel mai bine ar fi sa mizezi pe cea de 1/200.

Pentru un subiect in miscare precum insectele, poti mari viteza pana la 500 in functie de mobilitatea sa.

Pentru pozele cu flori si obiecte autofocusul va functiona foarte bine si vei obtine niste poze extrem de clare. In cazul insectelor, cel mai bine ar fi sa anticipezi putin. Sa insisti adica pe o anumita parte a florii. De exemplu, daca o albina se plimba in jurul unor petale cu flori cel mai bine ar fi sa reglezi claritatea asupra petalei. Astfel, cand albina se va aseza pe aceasta petala vei reusi sa faci o poza fara vreo anumita miscare. Poti miza si pe modul rafala cu ajutorul unui trepied.

Pentru a obtine cele mai bune poze de insecte in macrofotografiei trebuie sa fii la aceeasi inlatime cu subiectul. Ca si cum i-ai privi in ochi. Pentru o floare ideal ar fi sa folosesti tehnica contra plonjeului. Adica tehnica in care fotograful trebuie sa se aseze sub subiectul sau. Aparatul foto trebuie sa fie intr-o directie de jos in sus. Un unghi care va conferi un sentiment de superioritate pentru floare, de grandoare, exagerandu-se perspectivele.

Nu uita nici ca o insecta este foarte mobila si ca traiectoriile sale sunt imprevizibile. Deci ai nevoie de o viteza destul de ridicata si sa privilegiezi o deschidere mai mica. Cel mai bine ar fi sa mizezi si pe modul rafala al aparatului.

Alte sfaturi. Du cu tine si un vaporizator pentru apa pentru a conferi un aspect de floare cu roua diminetii. Picaturile vor da cele mai frumoase poze. Ai grija ca silueta ta sa nu faca umbra subiectului. Foloseste si un filtru polarizant pentru culori si pozeaza insectele dimineata cand sunt mai calme si se misca mai putin.