Cum fotografiem “ora albastra”?

Magia orei albastre! Exista un moment special pentru cele mai frumoase poze. Nu este vorba despre zi dar nici despre noapte inca. Timp de cateva minute cerul se acopera cu un albastru delicat rand pe rand, apoi profund sau intens care sublimeaza scena pe care o ilumineaza.

ora

O culoare foarte apreciata de catre fotografi, dar si de catre pictori, cineasti sau scriitori care gasesc ca aceasta « ora albastra » speciala este o imensa poezie.

Ce inseamna ora albastra? Ora albastra este o clipa suspendata la sfarsitul unei zile. Soarele a apus deja, dar noaptea nu a cazut inca. Ca si cum ar fi vorba despre un timp suspendat, in care se face loc unei anumite lentori, in care totul este magic si silentios. Un albastru profund in care totul este estompat.

Aceasta culoare este rezultatul unui proces fizic numit si difuzia « Rayleigh » sau efectul «  Tyndall ». Cu alte cuvinte, culoarea spe care o zarim este rezultatul difuziei luminii solare in atmosfera.

Unde si cand putem gasi aceasta ora albastra? Ora albastra este in mod normal mai intensa toamna si primavara decat vara si iarna. Este si mai marcata daca cel care o priveste se afla la o anumita altitudine. Este si un moment efemer pentru care fotograful trebuie sa fie pregatit sa declanseze aparatul sau foto.

Cum si ce poti fotografia? Ora albastra este foarte celebra deoarece poate sublima peisajale datorita profunzimii pr care o poate crea. Aici poate fi vorba despre unele peisaje naturale cu munti pe fundal sau o apa curgatoare in prim plan in care se va reflecta albastrul profund al cerului.

Peisajele urbane sunt si ele foarte potrivite pentru ora albastra. Este vorba despre unele cladiri sau monumente luminate de lumina galbena pe un fundal de cer albastru.

Poti profita de aceasta ora si pentru a poza neoanele urbane. Dar si un drum pustiu de tara. Incluzand luna sau un lampadar vei veni cu mai multa profunzime pentru imaginea ta.

Natura in ora albastra poate oscila intre simbolism, abstract si expresionism.

Mai poti poza poduri, uzine sau peisaje cu pietoni in masura in care subiectul pozei tale are zone iluminate. Aceste zone iluminate se preteaza perfect pentru acest tip de poze si creeaza la final un contrast intre zonele deschise la culoare si albastrul profund al cerului.

Nu uita ca o fotografie valoreaza mai mult decat 1000 de cuvinte, deci incearca sa profiti cat mai mult de aceasta ora albastra.

Ora albastra este intr-adevar un moment magic. O clipa in care lumea se coloreaza in niste nuante ireale. In domeniul fotografiei exista si niste mari clasici pentru ora albastra – monumentele arhitecturale de exemplu. Dar este si un moment care genereaza o multime de emotii incat este un moment ideal pentru fotograf de a face niste poze mai personale, mai introspective care sa exprime propriile sale emotii.