Cele cinci calitati ale unui bun fotograf

nu inseamna doar sa ai toata tehnica la varful degetelor. Trebuie sa detii si unele calitati umane.

Unele calitati sunt mai importante in arta fotografiei decat orice alta tehnica. Este un insa un domeniu subiectiv  si nu putem determina cu adevarat ce te face sa fii un adevarat fotograf.

Pasiunea. Pasiunea iti va permite sa perseverezi atunci cand vei esua si cand te vei simti descurajat te va conduce sa incerci lucruri noi, sa fotografiezi din ce in  ce mai mult, sa petreci cat mai mult timp fotografiind… Nu trebuie sa mai spunem ca acest lucru te va face sa obtii cu timpul cele mai bune imagini. Sa descoperi cum functioneaza aparatul poate fi o reala placere si sa petreci ore si ore sa vezi rezultatul muncii tale nu ti se va parea mult. Pasiunea duce la placere si placerea la pasiune.

Sensibilitatea. Sensibilitatea este o calitate. Nu este un lucru usor de obtinut dar te poate ajuta enorm atunci cand ai o pasiune artistica. Fiind sensibil vei vedea lumea altfel, cu mai multe savori si culori, dar mai ales cu mai multe emotii. Daca un lucru te emotioneaza, ai cele mai multe sanse sa faci o fotografie excelenta.

Sensibilitatea inseamna si sa privesti cu ochi de copil tot ceea ce te inconjoara. Trebuie sa stii cum sa te minunezi de orice- de o lumina frumoasa, de cateva lucruri amuzante, de micile lcururi care ne inconjoara. Trebuie sa fii receptiv, atent, la tot ceea ce te inconjoara pentru ca pentru a putea vedea trebuie sa stii mai intai cum sa privesti, sa fii atent la detalii.

Rabdarea. Ai nevoie de rabdare pentru urmatoarele lucruri – in primul rand pentru ca nu vei fi un bun fotograf de pe o zi pe alta. Ai nevoie de timp pentru a invata, pentru a practica, pentru a iti cauta pozele. In al doilea rand-  pentru a gasi un subiect interesant, pentru a gasi o buna compozitie sau un unghi ideal, trebuie sa stii sa astepti. Daca nu iti faci timp sa te uiti in jurul tau, vei pierde o multime de poze sau subiecte interesante. Fa-ti timp pentru a trai si pentru a fotografia.

Curiozitatea. Poate parea un lucru mai ciudat dar curiozitatea este extrem de importanta. Trebuie sa iti placa sa inveti lucruri noi, sa inveti cum functioneaza unele lucruri sau sa descoperi noi tehnici sau situatii.

Vointa. Atunci cand vorbim despre vointa ne referim la dorinta de a deveni mai bun, dar si la:

–         perseverenta – sa nu abandonezi un anumit tip de fotografie pentru ca nu ai reusit de prima data.

–         perfectionism- pot sa fiu si mai bun.

–         trebuie sa fii onest cu tine insuti – daca o poza nu este deloc buna trebuie sa recunosti. Nu este un lucru grav, se poate intampla tuturor.

–         abnegatia. Este vorba aici despre timpul necesar de antrenament sau de practica pentru a stapani o anumita tehnica.