Cateva trucuri pentru a fotografia cascadele

Cascadele au fost si vor fi mereu un subiect de predilectie pentru fotografi. Acestea pot constui baza unor fotografii minunate dar trebuie sa respecti si unele reguli sau sa apelezi la unele trucuri. Iata cateva.

Pregateste-ti iesirea. Cu siguranta ca ai prin zona o cascada care merita sa fie fotografiata. Dupa ce ai identificat o cascada ce ar putea fi fotografiata, poti merge pe site-ul unei comunitati foto pentru a vedea cum a fost tratat acest subiect. Te poti inspira si sa vii cu unele idei mai noi.

Alege anotimpul potrivit. In functie de anotimp debitul cascadelor poate sa fluctueze enorm. Daca vrei sa obtii unele poze forte trebuie deci sa alegi cea mai favorabila perioada. Cascadele care sunt alimentate de topirea zapezii sunt interesante primavara si la inceputul iernii.

Trebuie sa ai grija si la conditiile meteo. O lumina dulce, blanda si echilibrata este ideala pentru a pune in valoare o cascada. Vei gasi acest tip de lumina atunci cand este innorat – norii jucand un rol de difuzor natural al luminii. Zilele insorite nu sunt atat de potrivite deoarece contrastul este uneori prea important pentru a fi inregistrat de catre aparatul foto.

Fotografiaza cu un timp de expunere lung. O viteza de obturatie lenta te va ajuta sa retranscrii miscarea apei si sa obtii niste clisee foarte frumoase. Nu exista insa un reglaj miracol care sa functioneze in orice situatie. Va trebui sa adaptezi viteza de obturatie in functie de debitul apei sau de alte efecte dorite.

Foloseste-te de o valoare ISO slaba. Astfel aparatul va fi mai putin sensibil la lumina. Cu o sensibilitate ISO mai slaba pozele tale vor iesi fara greseli.

Foloseste si un trepied. Folosind o viteza de obturatie lenta vei reusi si sa iti stabilizezi aparatul foto pentru a evita miscarile. O telecomanda sau un declansor iti pot fi si ele de folos. Vei impiedica astfel lejerele vibratii care se produc cand apesi pe declansator.

Ai grjla si la compozitie. Compozitia este un parametru esential pentru reusita pozelor tale cu cascada. Nu te instala de cum ai ajuns la cascada. Cel mai bine ar fi sa explorezi locul, scena si sa incerci sa gasesti un unghi sau elemente interesante de incadrat in poza. Iata cateva piste care iti pot veni in ajutor:

–         evita fotografierea cascadei din fata si incearca sa o pozezi dintr-o parte.

–         incearca sa izolezi o parte a cascadei cu ajutorul unui teleobiectiv.

–         foloseste-te si de unele elemente ale scenei-roci, flori, frunze, etc.

Experimenteaza cat mai mult. Cel mai adesea nu obtii o poza perfecta de la prima incercare. Este un lucru foarte rar intalnit. Ai nevoie dci de mai multe inecercari si experimente pentru a obtine rezultatul mult dorit.

Foloseste un filtru. Un filtru de densitate neutru este foarte practic daca vrei sa fotografiezi cascadele atunci cand lumina este prea puternica. Vei reduce astfel cantitatea de lumina si nu vei altera culorile. Un filtru polarizant te va ajuta sa suprimi toate efectele nedorite.