Cateva sfaturi pentru a obtine niste poze mai clare

Oare ce fotograf nu viseaza sa face cele mai clare poze, de o calitate ireprosabila? Daca ai impresia ca faci unele fotografii care nu sunt destul de clare, ca le lipseste perfectiunea, acest articol este in acest caz pentru tine. Chiar daca nu exista o formula magica, aceste cateva sfaturi iti vor permite sa obtii niste rezultate foarte bune.

poze clare

Foloseste un trepied. Daca ar trebui sa tii cont de un singur sfat, ei bine acesta ar  fi. Este adevarat ca un trepied poate sa fie mai greu si sa te incurce sau sa te incarce dar este si cel mai bun aliat al tau cand vine vorba despre niste poze mai clare.

Mareste viteza de obturatie. Atunci cand maresti viteza de obturatie obturatorul ramane deschis pentru mai putin timp si ai deci mai putine sanse sa iti misti aparatul foto. Dar inainte de a mari viteza de obturatie trebuie sa te gandesti si la efectele pe care le poate avea asupra profunzimii de camp si asupra expunerii. Viteza trebuie sa fie in acest caz cel putin egala cu inversul focalei utilizate.

Foloseste un declansator la distanta. Si asta deoarece atunci cand apesi pe buton ca sa faci poze, pot avea loc niste vibratii care pot sa afecteze claritatea pozelor tale.

Utilizeaza si un colimator central. Colimatorul central al aparatului tau foto este cel mai precis. Deci ar fi mare pacat sa nu profiti din plin de acest avantaj. Daca nu iti doresti sa plasezi subiectul tau in centrul pozelor va trebui sa il recadrezi pentru a obtine rezultatul obtinut.

Multiplica punctele de vedere. Daca vrei sa fotografiezi niste subiecte foarte mobile – pasari, masini, spoortivi… cea mai buna modalitate de a obtine niste poze mai clare este sa multiplici punctele de vedere si sa te folosesti si de modul rafala. In acest gen de situatii vei aprecia cel mai tare avantajele pozei digitale.

Foloseste-te de un reglaj manual. Autofocusul este de mare ajutor atunci cand vine vorba despre a poza niste subiecte in miscare sau sa faci si unele poze cat mai rapid. Si totusi atunci cand subiectul este relativ static – un peisaj sau un model de exemplu este de preferat sa folosesti niste reglaje manuale. Daca realizezi niste portrete trebuie sa te focusezi asupra ochilor modelului. In domeniul macrofotografiei reglajul manual este singurul care te ajuta sa obtii niste poze mai clare deaorece functia de autofocus nu este foarte performanta atunci cand vine vorba despre distante mai apropiate.

Si tu ce trucuri ai pentru a obtine cele mai clare poze? Nu ezita sa ne impartasesti trucurile tale in niste comentarii.