Cateva sfaturi pentru a face cele mai reusite fotografii iarna

 

Iarna va bate in curand la usa si o data cu ea va veni si zapada mult asteptata. Dar iarna este si momentul in care ne bucuram de vacantele la munte. Este insa si o perioada mai delicata pentru fotografi care pune la incercare atat corpul cat si aparatul foto.

iarna

Dar cu putina pregatire vei reusi sa profiti din plin de sezonul rece pentru a face cele mai uimitoare poze.

Trebuie sa ai o buna stare de spirit. Ei bine, da, iarna este extrem de dura. Este frig si majoritatea fotografilor prefera sa ramana la cald. Dar exista insa numeroase ocazii pentru a face cele mai frumoase poze si pentru asta trebuie sa incepi sa te motivezi spunandu-ti ca fotografiile pot sa iti reflecte si starea de spirit. Iarna trebuie sa fie privita ca si o provocare.

Trebuie sa iti protejezi materialul dar trebuie sa te imbraci si tu cat mai bine pentru a face fata cat mai bine frigului.

Pentru a face cele mai reusite poze trebuie sa iti stapanesti cat mai bine aparatul foto si modul manual. Trebuie si sa cunosti unii termeni precum deschidere, viteza de obturatie, ISO si sensibilitate.

Dificultatea cu zapada este ca aceasta este mult prea luminoasa sau mult prea alba pentru aparatul foto. Aparatul are tendinta sa redea albul gri. Trebuie deci sa treci la expunerea manuala. Te poti distra cu zapada si cu reflexele sale. Poti sa incerci sa folosesti o viteza mai degraba lenta si sa creezi cea mai aparte poza. Te poti gandi la apa si la gheata si la tot ceea ce reflexiile pot sa ofere.

In ceea ce priveste portretele, zapada inlocuieste reflectoarele in numeroase cazuri, fapt ce iti permite sa obtii cele mai luminoase poze.

Poti fotografia si surferii sau schiorii. Iarna este si o perioada a competitiilor,fie ele freestyle sau freeride. Este ocazia ideala de a privi amatorii sau profesionistii pentru a face cele mai frumoase poze. Poti face niste poze in rafala.

Iarna este interesant si sa asezi aparatul foto pe zapada si sa faci niste poze cu tehnica contra plonjeului. Vei putea mai ales sa iesi din cadrul pistei, al muntelui sau al decorului pentru a nu prinde decat subiectul in actiune. O poza cu atat mai interesanta cand cerul ete albastru si presarat doar cu cativa nori.

Alte cateva trucuri.

–         muntele are si el perioada sa de Golden Hours. Trebuie deci sa incerci sa profiti.

–         profita cat mai mult cu putinta de culorile peisajelor pentru a crea un contrast cu albul zapezii.

–         din cauza unui contrast de lumina va trebui sa te folosesti si de blitz in modul fill in.