Cateva sfaturi pentru a aborda pozele de peisaj

Pozele cu peisaje au nevoie de o pregatire in prealabil si nu trebuie sa fie lasat totul la voia intamplarii. Ei bine da. Si astea fiind zise iata cateva sfaturi pentu a obtine cele mai frumoase poze de peisaj.

lumina

Fa sa vorbeasca peisajul. Pentru ca un peisaj din poze sa vorbeasca, trebuie sa iti faci timp sa il citesti si sa il intelegi. Trebuie sa ramai acolo, imobil si sa observi cum lumina sculpteaza contururile si atmosfera de-a lungul zilei si de-a lungul noptii. Lumina este cea care confera unui peisaj propria sa voce si propria sa emotie. Lumina poate sa picteze o imagine complexa si delicata in acelasi timp.

Trezeste-te devreme si culca-te tarziu. Daca ar trebui sa alegi intre rasaritul sau apusul soarelui, cel mai bine ar fi sa alegi perioada in care lumina isi face aparitia. Dar si apusul poate veni cu niste poze extrem de interesante.

Timpul urat poate sa fie si el aliatul tau. Ploaia si norii te impiedica sa obtii cele mai frumoase poze? Ei bine, nu e chiar asa. Vei avea ocazia sa experimentezi cu niste situatii extrem de grandioase. Cerul inainte de furtuna, de exemplu ofera un contrast extrem de important si structura si vin cu mai mult relief pentru poze.

Perfectiune sau imperfectiune, emotia este cea care primeaza. Nu prea conteaza ce fel de aparat foto folosesti, trebuie sa trasmiti de fiecare data o emotie.

Un element pentru prim-plan, da sau nu? Da, daca iti doresti sa vii cu o mai mare senzatie de profunzime pentru imagine.

Regula treimii, mereu cea mai importanta. Este cea mai simpla modalitate de a compune o poza de peisaj. Daca nu stii cum sa iti abordezi subiectul este regula de aplicat pentru a-ti dinamiza imaginea.

Revino, revino, revino. Daca ai explorat un loc si ai facut mai multe poze, nu trebuie sa te gandesti ca nu mai ai ce face acolo. Acest loc se mai poate imbraca in mii si mii de haine pentru cele mai magnifice poze. Revino in acelasi loc pentru a face mereu cele mai diferite poze.

Unghiul de vedere si perceptia. Pozele cu peisaje indepartate sunt magnifice. Sa folosesti un peisaj pe post de fundal pentru a valoriza prim-planul este la fel de magnific. Sa ai un fundal mai blurat si un prim-plan marit este cu totul altceva, pozele vor spune o poveste.

Inspira-te de la altii. Fie ca vorbim despre Google, despre Flickr sau despre Pixl, poti sa faci o cercetare si sa vezi cum abordeaza altii pozele cu peisaje.

Alege sfaturile care ti se potrivesc. Nu trebuie sa tii cont de toate sfaturile. Tine cont doar de sfaturile care ti se potrivesc.

Nu uita ca fotografia nu este o reteta de bucatarie. Ceea ce functioneaza pentru unii, nu se potriveste celorlalti sau invers. Deci trebuie sa alegi sfaturile sau ideile care ti se potrivesc, sa iti gasesti calea, sa le pui in aplicare si sa experimentezi mereu.