Arta fotografiei – construieste imagini mai degraba decat clisee

Daca vrei sa iti imbunatatesti tehnica foto, cel mai bine ar fi sa incerci sa nu mai surprinzi doar clisee. Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa faci poze, bineinteles. Incearca mai degraba sa construiesti o imagine.nu te grabi

Un cliseu reprezinta o poza pe care o faci mai degraba fara sa te gandesti, fara a mai sta prea mult pe ganduri. Poti face asta deoarece te roaga prietenii tai sau pentru ca ai vazut un lucru mai interesant sau pur si simplu pentru ca vrei sa postezi ceva pe Facebook.

O imagine este insa ceva care concretizeaza o poza. Ceva la care ai stat mult sa te gandesti, sa construiesti, ceva care nu este facut la intamplare. Ce face din tine un mare fotograf este capacitatea de e emotiona persoana care se uita la pozele tale. Trebuie sa se conecteze cu ele prin intermediul imaginilor. O imagine poate evoca tristetea, bucuria, teama sau nostalgia.

Si asta, asta vine din creativitate. Prioritatea ta numarul 1 deci ar trebui sa fie hranirea creativitatii. Invatand tehnica in primul rand vei dobandi instrumentele pentru a exprima cel mai important lucru – creativitatea. Dar pentru a o exprima, trebuie sa o ai in prmul rand. La fel ca si multe alte lucruri insa, asta se si invata. Iti poti lucra creativitatea in fiecare zi. Iata cateva piste care iti pot veni in ajutor.

Fotografiaza mult, dar cu o idee in cap. Deci nu ar trebui sa incetezi sa fotografiezi de teama ca nu vei suprinde decat unele clisee si nu unele imagini. Nu este grav. Trebuie sa ai aparatul foto mereu cu tine, sa faci poze mereu, sa gandesti fotografiile si sa le traiesti. Si astfel iti vei imbunatati enorm capacitatea de a vedea cele mai bune compozitii, unele unghiuri, unele puncte de vedere mai speciale si tot ceea ce este interesant pentru a surprinde cele mai bune imagini.

Trebuie deci sa ai o anumita idee in cap. O idee cu privire la ceea ce vrei sa surprinzi te va ajuta sa cauti potentialele subiecte. O idee – poti pur si simplu sa surprinzi atmosfera estivala a unei zile. Cauta si vei gasi.

Intreaba-te de ce. Motivul pentru care si faci o poza este la fel de important. Este si ceea ce diferentiaza un cliseu de o adevarata imagine. O imagine este cea care transmite un sentiment, un mesaj, o emotie. Deci cand vrei sa faci o poza gandeste-te de ce vrei sa te fixezi asupra acelui cadru. Ce vrei sa reprezinti sau ce vrei ca spectatorul sa simta atunci cand se uita la imaginea ta?

Raspunsurile la aceasta intrebare sunt cele care vor conditiona absolut toate alegerile tale fotografice.

Nu te grabi. Trebuie sa si iti faci timp pentru a gasi parametrii pur tehnici care corespund cel mai bine pentru ceea ce simti. O sa stii. Vei simti cand fotografia pe care vrei sa o faci este exact ceea ce ce iti doresti. Cel mai bine ar fi sa te focalizezi asupra crearii unei imagini cat mai bune decat sa faci 10 clisee care nu sunt deloc bine construite.