Arta fotografiei – atragerea atentiei

Ti s-a intamplat sa gasesti o poza si sa nu iti mai poti dezpli privirea de la ea? Ai remarcat ca ochiul tau a fost atras de un singur punct al imaginii de care nu s-a mai putut detasa? Descopera citind acest articol care sunt elementele imaginii care atrag cel mai mult atentia si cum sa dirijezi privirea celor care se vor opri asupra pozelor tale.

O poza puternica este cea care te ajuta sa te simti cel mai bine intr-un anumit loc al imaginii, care te face sa calatoresti asa cum si-a dorit-o fotograful. Asta se numeste o imagine foarte bine compusa.

Dar haideti sa vedem, ce atrage cel mai mult atentia pentru a obtine o poza forte ?

1.Tot ce este net, clar in poza ta. Ochiul este atras foarte tare de acest lucru. Profunzimea campului si claritatea sunt deci doua aspecte extrem de importante. Stapanind insa profunzimea campului vei reusi sa iti pui foarte bine in valoare subiectul in raport cu mediul sau.

2.Marime mare mai degraba decat marime mica. Elementele care ocupa cel mai mult loc sunt cele care atrag cel mai mult atentia. Din acest motiv trebuie sa umpli cadrul cu subiectul tau.

Asta nu inseamna insa ca un subiect care nu ocupa mult loc nu va atrage atentia. Numai sa nu intre in competitie cu un alt lucru.

3.Oamenii. Tot ceea ce este legat de ei fie un detaliu – o mana, un ochi, fie o persoana intreaga, o silueta care abia se intevede in fundal sau chiar indiciul unei prezente – o umbrela ramasa deschisa…Fetele atrag si ele atentia. Suntem fiinte sociale si tot ce este uman ne atrage imediat atentia. Nu ai remarcat pana acum forta pe care o poate conferi o fiinta umana unei imagini? Gandeste-te la urmatorul exemplu- doua persoane in varful unui munte si in jur un peisaj magnific. Imensitatea peisajului va fi sublimata imediat.

4.Zonele luminoase, nu cele intunecate. Zonele luminoase sunt cele care atrag atentia. Un subiect luminos intr-un fundal mai inchis va atrage foarte repede atentia. Sa nu se vada decat subiectul. Simplu dar eficient.

5.Culorile calde si nu cele reci. Te-ai intrebat de ce o pereche de pantofi rosii te fac sa intorci privirea instant? Se pare ca ochii nostri se indreapta instantaneu inspre culorile calde. Culorile rosu, portocaliu, galben sunt cele care ne atrag in opozitie cu cele reci.

6.Culorile saturate. Mai nou vorbim despre culorii vii sau pastelate. Incearca urmatoarea experienta – incearca sa plasezi un subiect in culori saturate in fata unui fundal mai degraba pastel. Acesta va fi imediat pus in valoare.

7.Liniile diagonale chiar curbate. Liniile sunt cele care ghideaza ochiul in imagine. Liniile drepte servesc mai degraba de cadru sau de separare intre diferite zone din interiorul unei iamgini. Liniile diagonale in schimb fie subtile sau foarte marcate au tendinta de a ghida ochiul.