Arta fotografica- cateva reguli si trucuri pentru a realiza cele mai bune portrete

Azi vom vorbi sau vom incerca sa va dam cateva sfaturi care va vor ajuta sa realizati niste portrete superbe. Printre altele vom vorbi despre importanta modelului si despre regulile de compozitie care ar putea exista in acest domeniu. Vom vorbi si despre mediul si despre lumina care iti va sublima portretul.portrait-composition

Cateva reguli de compozitie. Portetul nu trebuie nici el sa scape de regulile de compozitie care exista in fotografie.

Regula treimii. La fel ca si pentru orice fotografie, nu trebuie sa centrezi modelul numai daca vrei sa creezi un efect. Ar fi mai bine ca portetul sa detina 2/3 din portet pentru a putea conferi mai mult spatiu si o dinamica fotografiei.

Atunci cand lucrezi un portret, cel mai adesea ai o profunzime a campului mai slaba. Deci focusarea trebuie sa fie perfecta. In ceea ce priveste portretul, trebuie sa te focalizezi asupra privirii. O privire neclara sau un portet in care subiectul nu iese in valoare nu va avea aceeasi expresie patrunzatoare sau acelasi efect ca si o privire neta.  Va trebui sa fie facuta asupra ochilor dar atentie la deschizatura pe care o alegi. Daca aceasta este prea mare, vei risca ca urechile si nasul sa nu fie nete in intregime. Va trebui sa gasesti deci o cale de mijloc.

Cadrul – trebuie sa fie larg sau ingust? Tu trebuie sa alegi. Acesta iti va permite sa ai anumite informatii cu privire la loc, la imprejurimi sau cu privire la scara la care se afla cladirile de langa. Cu un cadraj mai ingust vei decide sa suprimi toate informatiile care se afla in jurul modelului tau si sa te concentrezi asupra fetei si bustului sau.

Importanta modelului. Nu toata lumea este fotogenica. Trebuie sa te gandesti la acest lucru atunci cand vrei sa faci o serie de portete. Trebuie deci sa iti alegi cat mai bine modelul si ca acesta sa se simta in largul sau si sa nu il fortezi. Un model are nevoie si de cateva momente pentru a se obisnui cu obiectivul. Trebuie si sa ai deci putina rabdare.

Trebuie sa tii cont si de mainile modelului. Uneori mainile sunt cele care spun multe despre modelul pe care il fotografiezi. O persoana care lucreaza pamantul nu va avea aceleasi maini ca si o persoana care lucreaza de exemplu la un birou.

Trebuie sa stii cum sa exploatezi lumina. In exterior, cel mai bine ar fi sa pozezi un portret fie dimineata, fie seara. Lumina este in acest moment mai calda sau mai dulce si va pune mai bine in valoare fata celui sau celei pe care il/o pozezi. Daca ai niste pereti deschisi la culoare ii poti folosi pe post de reflectoare pentru a pune in valoare poza.

Te poti juca cu umbrele si cu luminile pentru a crea unele portrete atipice. Umbrele pot ascunde cateva detalii si sa creeze un anumit mister in portret.

Ferestrele, portile sau alte cadre naturale sunt ideale pentru un portret. Tehnica macro se poate folosi si in cazul unei fotografii de portet.

Tu ce alte trucuri mai stii?