8 trucuri pentru a fotografia copiii

Fotografierea copiilor se poate dovedi a fi o veritabila provocare mai ales atunci cand iti doresti sa obtii cele mai bune rezultate. In acest caz nu te poti limita doar la reglajele pe care le are aparatul tau foto. Trebuie si sa te ocupi de modelul tau, care in functie de varsta sa si de temperamentul sau va fi mai mult sau mai putin cooperativ. Iti venim in acest articol in ajutor cu 8 sfaturi care iti vor spune cum sa abordezi atat modelul cat si parametrii tehnici ai felului in care trebuie sa fotografiezi.

Alege un mediu linistit, ideal pentru a fotografia copiii. Oricare ar fi locul pe care il alegi este important sa il faci pe copil sa se simta in largul sau. Daca un copil este intr-un cadru linistitor acesta are deja stabilite niste repere. In acest fel vei castiga si mai mult timp, daca atitudinea sa va fi una naturala. Unii copii se pot acomoda foarte repede si daca sunt in afara, totul tine si de temperament. Dar daca sunt foarte mici, trebuie sa vii cu un obiect care les este familiar. Copiii sunt foarte atasati de jucariile lor.

Fii cat mai rabdator. Copiii nu sunt niste modele profesioniste pe care poti sa ii rogi sa reproduca o anumita emotie la comanda. Trebuie deci sa te inarmezi cu rabdare si sa nu bruschezi nicicum lucrurile. Dand dovada de rabdare un moment favorabil isi va face cu siguranta aparitita pentru a obtine niste poze spontane. Nu ajuta la nimic daca insisti.

Interactioneaza cat mai mult cu copiii. Reusita unor fotografii cu copii trece si prin calitatea schimbului pe care reusesti sa il stabilesti. Trebuie sa comunici cu ei, sa le vorbesti. Daca sunt suficient de mari, le poti explica ceea ce faci, le poti arata cum au iesit in poze. Adora sa se vada in imagini si vor fi astfel cu mult mai cooperativi.

Adapteaza-te nivelului lor. Fiecare copil este diferit deci trebuie sa dai dovada de suplete pentru a obtine niste poze cat mai reusite. Unii sunt timizi si vor sta cateva minute bune ca sa te observe. Altii isi vor arata curiozitatea. Trebuie sa analizezi rapid comportamentul unui copil si sa te adaptezi – un copil introvertit trebuie linistit, energia unui copil prea agitat va trebui sa aiba energia canalizata, etc.

Alege o inaltime potrivita. Daca vrei sa obtii niste poze de impact, forte, pune-te la inaltimea subiectului tau. Vei obtine o domensiune suplimentara imediat.

Fii reactiv. Copiii isi pot schimba starea de dispozitie extrem de repede. Unele expresii sau unele atitudini pot sa dispara foarte repede. Deci daca nu esti pe faza, nu vei mai avea o a doua sansa.

Privilegiaza lumina naturala. Lumina naturala iti permite sa pui accentul pe candaorea unui copil, pe inocenta sa. Daca alegi sa folosesti un flash, poate vei atenua acest aspect. In interior il poti aseza langa o fereastra pentru a beneficia de o lumina suficienta.

Distreaza-te. Nu uita ca un copil este sensibil la nivelul se stres al unui adult. Daca nu iti face placere sa faci poze sau daca ambianta este tensionata, va simti acest lucru.