8 intrebari la care trebuie sa raspunzi inainte de a face o poza

Atunci cand iei in mana aparatul pentru a surprinde un cliseu la ce te gandesti inainte de a apasa pe buton? Nu te gandesti la nimic sau speri sa existe un mic spiridus care sa iti transforme poza in ceva de neuitat?

Chiar daca nu ai mereu timp sa raspunzi la toate aceste intrebari, iata 8 intrebari la care ar trebui sa raspunzi inainte de a face o poza, clasate in functie de prioritati.

De ce vrei sa surprinzi acest instantaneu? Vrei pur si simplu sa captezi frumusetea unui fluture sau felul in care se reflecta lumina, privirea unei mame care isi priveste bebelusul cu iubire sau poate te-ai oprit pur si simplu asupra unui detaliu care a provocat un tine o emotie particulara? Cu alte cuvinte, ce poveste vrei sa spui? Care este emotia pe care vrei sa provoci la persoanele care vor privi fotografia? Ce mesaj vrei sa transmiti?

Care este subiectul? Cine sau ce este punctul important al imaginii? Un animal, o floare, o suvita de par, o privire… Care este punctul de interes principal al cliseului? Pe ce trebuie sa se focalizeze atentia pentru ca mesajul sau emotia pe care vrei sa le transmiti sa fie cat mai clare? Cand stii asta, vei sti unde sa iti plasezi subiectul, vei sti care este si orientarea in portret sau in peisaj.

Esti destul de aproape? Subiectul nu este oare mult prea mic? Fotografiile pot castiga in intensitate daca subiectul este cel care umple cadrul. Deci trebuie sa te apropii cu picioarele si sa apropii subiectul cu zoom.

Exista alte subiecte potentiale? Exista alte elemente care pot perturba lectura imaginii si care pot deturna atentia de la subiect? Ce poti face pentru a-l elimina? Te poti apropia, sa te intorci in jurul subiectului, sa dai zoom, sa schimbi orientarea fotografiei…

Unde este lumina? Cu alte cuvinte care este sursa principala de lumina si unde se afla aceasta? Este soarele, o sursa interioara sau un flash? Daca exista mai multe surse de lumina care este cea mai luminoasa si unde se afla sursa? Care este consecinta acesteia asupra imaginii in ceea ce priveste umbrele si nivelul culorilor? Daca poti modifica sursa incearca diferite configuratii. Daca nu ai destula lumina va trebui sa gasesti unele solutii tehnice pentru a compensa.

Poza ta este dreapta? Orizontul sau liniile verticale sunt bine, sunt perpendiculare la marginea imaginii? Poti de asemenea sa iti doresti sa ai o fotografie pe diagonala sau sa profiti de unele perspective.

Cum va fi citita poza ta? Astfel spus, care sunt liniile de forta sau cum va calatori ochiul in imagine? Oare te poti folosi de o perspectiva naturala pentru a conduce privirea pana la subiect de exemplu? Sau din contra o perspectiva este cea care conduce privirea departe de subiect sau in afara imaginii inspre cadru?

Zambesti? Cele mai bune si cele mai reusite poze sunt cele pe care le faci cu placere. Un lucru evident, dar daca nu te distrezi, nu iti face placere se vede.