4 reguli simple de compozitie fotografica

Azi vom fi rapizi si eficienti si vom descoperi cinci reguli simple de compozitie care te pot ajuta in pasiunea ta fotografia. Aceste reguli vor putea conferi mai mult impact fotografiilor tale.

1.Regula imparelor. O imagine este din punct de vedere vizual mai atragatoare daca numeraul subiectelor din ea este impar. De exemplu, daca vrei sa fotografiezi mai multe persoane aranjeaza in asa fel lucrurile incat sa nu fotografiezi patru persoame ci cinci sau sapte. In mod evident acest lucru este uneori cam imposibil – mariaj sau familie, dar atunci cand este posibil incearca acest lucru.

Acesta regula nu este valabila doar in cazul unor anumite oameni ci si in cazul altor lucruri, cum ar fi florile de exemplu. De ce aceasta regula? Deoarece se spune ca oamenii se simt mai in largul  lor daca privesc o poza cu un numar impar de subiecte.

Dar daca alegi sa nu respecti aceasta regula si vrei sa pozezi 2 subiecte de exemplu, poti sa accentuezi aceasta impresie folosindu-te de simetrie. Doua persoane care se privesc pot crea o impresie puternica.

2.Lasa spatiu pentru privire sau pentru miscarea subiectului. Daca subiectul tau – om sau animal priveste intr-o anumita parte cel mai bine ar fi sa il plasezi in directia opusa a acestei priviri. Daca el se uita la stanga trebuie sa il plasezi la dreapta cadrului si sa lasi mai mult loc liber in stanga. Atunci cand o persoana priveste o imagine care reprezinta un subiect care se uita intr-o anumita directie, ochii sai sunt in mod natural dusi inspre acceasi directie. Lasand mai mult loc in aceasta directie persoana care priveste poza va putea patrunde cu adevarat in lumea fotografiei si se va simti mai in largul sau. Se va crea si mai mult mister- cel care priveste poza se va intreba oare la ce se uita cel din poza, daca prezinta o imagine puternica, etc. Si daca reusesti sa transmiti o emotie puternica printr-o poza vei castiga foarte mult.

Aceasta regula functioneaza si atunci cand vrei sa ii pozezi si pe cei in miscare- ciclisti, atleti, un vultur in zbor, etc.

3.Umple cadrul. Poate parea evident acest lucru, dar daca subiectul tau este prea mic in poza nu va atrage atentia. O regula extrem de simpla care va conferi mai multa intensitate pozelor tale. Majoritatea pozelor care nu sunt bune au toate acest defect- subiectele sau subiectii nu sunt cele care domina imaginea.

In mod evident poti sa incalci si aceasta regula si sa pozezi o persoana izolata intr-un loc pustiu.

4.Foloseste cadre naturale. Pozele tale au mereu nevoie de un cadru natural- o fereastra, intrarea intr-o pestera, un tunel sau chiar unii oameni. Scopul este sa ramana doua lucruri in imaginea ta – cadrul si subiectul. Cadrul va atrage atentia asupra subiectului pozei tale. Bine utilzat, acest principiu are mai multe avantaje – confera un context, da mai multa profunzime imaginii, produce mister si lasa loc imaginatiei daca un cadru nu este usor de recunoscut si indruma ochiul inspre subiect.

Citeste si alte tutoriale si articole despre fotografie pe blogul pixl.ro!