4 etape pentru a alege cele mai bune poze dintr-o serie

In domeniul fotografiei digitale, cel mai adesea te poti trezi cu sute si sute de clisee surprinse pe care trebuie apoi sa le administrezi. Este destul de dificil cel mai adesea sa alegi cea mai buna sau cele mai bune poze dintr-o serie si esti tentat sa apelezi la instinct. Sa vedem insa impreuna cateva criterii obiective care te vor ajuta sa alegi mai usor.

cea mai buna poza

Care sunt diferitele etape care te vor ajuta sa alegi cele mai bune poze?

Identificarea dublurilor. Prima etapa consta in identificarea pozelor care reprezinta o dublura sau nu. Este in mod evident un lucru destul de subiectiv si totul depinde si de ceea ce vrei sa exprimi in momentul in care faci pozele. Tu trebuie sa stii ce elemente separa o serie de o alta. Poti decide ca o serie este definita de:

–         cadrul sau.

–         istoria sa.

–         o postura diferita pentru portrete.

–         o lumina diferita pentru peisaj.

Elimina pozele care sunt proaste din punct de vedere tehnic. O data ce ai trecut de aceasta etapa, cel mai bine ar fi sa identifici si sa elimini care sunt pozele care prezinta defecte din punct devedere pur tehnic.

Elimina elementele jenante. In mod normal, deja trebuie sa iti fi ramas mult mai putine clisee. Un ultim element destul de subiectiv pentru a elimina unele clisee – elementele jenante din imagine. Este in mod evident mai bine sa le elimini atunci cand faci pozele dar pot sa ramane cateva mereu din lipsa de atentie sau pentru ca nu ai avut de ales. Aceste elemente pot fi:

–         obiecte sau persoane care apar in cadru.

–         lucruri care par sa « iasa » in corpul sau capul celor pe care ii pozezi.

–         niste linii orizontale sau verticale care nu sunt drepte si pe care nu le poti redresa fara sa afectezi subiectul.

–         expresii ale fetei care nu sunt deloc deloc flatante.

Putina subiectivitate. Poate ca dupa aceste etape ai imaginile de care ai nevoie. In caz contrar, restul selectiei se va face cu unele elemente pur subiecitve. Este dificil sa spunem care sunt acestea dar sunt in mod evident legate de intentia ta fotografica. Imaginea aleasa poate sa fie cea care:

–         spune cel mai bine povestea pe care vrei sa o spui si tu.

–         are cea mai buna expresie a fetei a subiectului tau sau care are cea mai buna postura a animaului pe care il pozezi, pe scurt cea mai buna atitudine a subiectului tau.

–         are cea mai buna compozitie care iti pune cel mai bine in valoare subiectul cu cele mai bune linii de forta, etc.

Pe scurt, tine doar de tine sa stabilesti care sunt pozele pe care le preferi cel mai mult si este destul de dificil sa te decizi asupra unei rafale in care sunt 4 clisee unele mai bune decat celelalte.

Voi ce trucuri aveti atunci cand vine vorba despre trierea pozelor?